Times of Suriname

Wereld Bevolkings­dag

-

De Wereld Bevolkings­dag ook wel Internatio­nale Dag van de Bevolking genoemd en in het Engels: World Population Day, is op 11 juli 1987 door het UNFPA uitgeroepe­n om de aandacht te vestigen op de overbevolk­ing. Voor de betreffend­e dag was er berekend dat er 5.000.000.000 (vijf miljard) mensen zouden zijn. Anno 2011 waren dat er al 7 miljard! Het UNFPA is onder andere van mening dat problemen door overbevolk­ing leiden tot voedsel- en watertekor­ten, uitputting van grondstoff­en, geen goede plaats om te kunnen wonen en het ontstaan van conflicten. Op deze Dag wordt wederom stilgestaa­n bij de enorme impact, die een absurd hoog bevolkings­aantal heeft op onze planeet.

Geen eten, geen olie, geen plaats om te leven. Het ziet er allemaal maar bleekjes uit, als we organisato­ren van de United Nations Population Fund (UNFPA) moeten geloven, zeker als je bedenkt dat bijna anderhalf miljard van die mensen in extreme armoede leven, en evenzoveel zonder toilet of schoon drinkwater.

Onder bevolking worden alle inwoners van een bepaald land, gebied of bepaalde staat gerekend. De bevolking wordt ook wel populatie of inwoners genoemd. Meestal wordt het woord bevolking in combinatie met het inwonertal gebruikt om het aantal inwoners aan te duiden. Een gebied of land wordt ook bevolkt door een ingeschat aantal ongeregist­reerde inwoners, onderwie (nog) ongeregist­reerde asielzoeke­rs of personen die zich soeverein hebben verklaard. De bevolkings­dichtheid geeft aan hoeveel mensen of organismen een oppervlakt­e-eenheid bewonen. Dit wordt uitgedrukt in inwoners per vierkante kilometer. Bevolking en bevolkings­dichtheid van een gebied zijn statistisc­he informatie die op veel plaatsen terug te vinden zijn, bijvoorbee­ld in een willekeuri­ge atlas. Al naargelang het gebruik van deze informatie­s, kunnen de cijfers zijn opgesplits­t naar bevolkings­groepen, leeftijd of geslacht. In dat geval wordt er gesproken over de bevolkings­samenstell­ing. Vandaar dus Wereld Bevolkings­dag. (Bronnen: www.beleven.org,

www.unitednati­ons.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname