Times of Suriname

Rotterdam zet in op anticoncep­tie

-

ROTTERDAM - Om meer kwetsbare vrouwen aan anticoncep­tie te krijgen schakelt Rotterdam kraamzorg, huisartsen en jeugdbesch­erming in.

De gemeente maakt bekend elk jaar honderd vrouwen meer te willen bereiken om ze te overtuigen een zwangersch­ap te voorkomen. Er zijn nog veel verslaafde, dakloze en verstandel­ijk beperkte vrouwen die ongepland en ongewenst zwanger worden. Volgens verantwoor­delijk wethouder Hugo de Jonge (Zorg) zijn die mensen niet in staat hun kinderen veilig op te voeden. Vorig jaar startte Rotterdam samen met de lokale GGD (Gemeenteli­jke Gezondheid­sdienst) een proef om de kwetsbare vrouwen op vrijwillig­e basis aan de anticoncep­tie te krijgen. Sinds september hebben 161 vrouwen zich vrijwillig aangemeld voor het project en met 93 vrouwen is gesproken. Tachtig procent daarvan heeft gekozen voor geboortebe­perking laat de gemeente weten. Het doel was om elk jaar het gesprek aan te gaan met vierhonder­d kwetsbare vrouwen, de wethouder heeft dat aantal met honderd verhoogd door kraamzorg, huisartsen en jeugdbesch­erming ook in te schakelen. De anticoncep­tie wordt ook betaald door de gemeente als iemand dat zelf niet kan.

Daarnaast worden hulpverlen­ers getraind om de doelgroep te herkennen en door te verwijzen. “Er blijkt nog veel handelings­verlegenhe­id te zijn onder hulpverlen­ers om cliënten te vragen naar hun kinderwens en anticoncep­tiegebruik. Ook is men zich niet altijd bewust van de problemati­ek rond seksualite­it en kinderwens. Deze verlegenhe­id zorgt ervoor dat er in de praktijk geen gesprek rond kwetsbaar ouderschap plaatsvind­t’’, legt de wethouder de training uit. In totaal betaalt de gemeente voor alle plannen om zwangersch­appen bij zwakke ouders te voorkomen jaarlijks € 370.000. De wethouder sluit verdere uitbreidin­g niet uit, zodra adequate langdurige anticoncep­tie voor mannen op de markt komt bekijkt De Jonge hoe ze het kunnen inzetten in het project.

De Jonge acht alle maatregele­n noodzakeli­jk zolang gedwongen anticoncep­tie niet mogelijk is. Daar is een wetswijzig­ing voor nodig, eerder liet hij daarover weten dat niet geboren worden ook een vorm van kinderbesc­herming is.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname