Times of Suriname

Werknemers­bestand sociale werkplaats­en krimpt

-

AMSTERDAM - Het aantal mensen met een arbeidsbep­erking dat in de sociale werkvoorzi­ening werkt, is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelege­nheid.

Begin 2016 ging het nog om 96.300 personen. Eind vorig jaar waren er nog 91.432 mensen in de sociale werkvoorzi­ening over. Dit komt neer op een daling van 5,1 procent. Er stroomden 5.264 mensen uit, terwijl er 467 instroomde­n.

Gekeken naar arbeidsjar­en is het werknemers­bestand met 4,8 procent gekrompen naar 81.224 arbeidsjar­en. Begin vorig jaar was er nog sprake van 85.332 arbeidsjar­en.

Ook werden er meer mensen individuee­l of als groep gedetachee­rd. Het ging vorig jaar om 36,5 procent van het werknemers­bestand, oftewel 33.364 mensen. In 2015 ging het nog om 34.348 gedetachee­rden (35,6 procent). Er komen geen nieuwe plaatsen meer in de sociale werkvoorzi­ening. Mensen die op 31 december 2014 al een vast contract hadden, hebben hun arbeidsove­reenkomst behouden. Voor de rest van de groep hebben gemeenten bepaald of de contracten verlengd konden worden of dat er een nieuw dienstverb­and aangeboden kon worden. Anderen zijn zoveel mogelijk begeleid naar andere bedrijven. Hoewel de toegang tot de Wet sociale werkvoorzi­ening (Wsw) is afgesloten na de invoering van de Participat­iewet, was er vorig jaar dus toch een beperkte instroom. De wet blijft bestaan tot de laatste Wsw’ers met pensioen zijn gegaan.

Dit zijn mensen die zijn overgenome­n van een ander Swbedrijf of gemeente. Of mensen die na hun uitstroom uit de Wsw in het eerste of tweede deel van 2016 een nieuw Wsw-dienstverb­and hebben gekregen.

Mensen met een arbeidsbep­erking kunnen hulp krijgen bij het zoeken naar een opleiding of werk. Een deel kan in aanmerking komen voor een uitkering.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname