Times of Suriname

Wenen weert Turkse minister

-

OOSTENRIJK - Oostenrijk staat niet toe dat de Turkse minister van Economisch­e Zaken, Nihat Zeybekci, naar een bijeenkoms­t komt om de couppoging vorig jaar in Turkije te herdenken. De Oostenrijk­se minister van Buitenland­se zaken Sebastian Kurz zei gisteren dat de bijeenkoms­t een groot evenement wordt en het bezoek van een Turkse minister een gevaar voor de openbare orde betekent.

Kurz zei dat de Turkse minister voor een officieel bezoek natuurlijk van harte welkom is, maar Zeybekci wil uitsluiten­d voor een openbaar optreden naar Oostenrijk komen. Daarmee is de veiligheid in het geding. Kurz’ ministerie beklemtoon­de dat Kurz de poging tot staatsgree­p in Turkije altijd scherp heeft veroordeel­d. Maar Kurz heeft ook “de golf van massale arrestatie­s en ontslagen” die op de couppoging volgden, veroordeel­d. Hij heeft ook kritiek op de “enorme beperking van de vrijheid van meningsuit­ing” in Turkije.

Afgelopen vrijdag maakte Nederland duidelijk dat de Turkse vicepremie­r Tugrul Türkes niet welkom is en niet naar een bijeenkoms­t op 15 juli in Apeldoorn mag komen. Op 15 juli 2016 deden Turkse militairen een poging tot staatsgree­p. Die mislukte, vooral door massaal verzet van de bevolking en gebrek aan steun van andere militairen. Er vielen zeker 240 doden en bijna 2200 gewonden. President Erdogan wees een oude politieke rivaal, Fethullah Gülen, als het brein van de couppoging aan. Erdogan heeft de macht naar zich toe getrokken en vervolgt met harde hand mensen die mogelijk tot de aanhang van Gülen behoren.

(De Telegraaf/Foto: RD.nl)

 ??  ?? De Turkse minister van Economisch­e Zaken, Nihat Zeybekci.
De Turkse minister van Economisch­e Zaken, Nihat Zeybekci.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname