Times of Suriname

Duitsland wil linkse extremiste­n in kaart brengen na grootschal­ige rellen

-

DUITSLAND - Na de hevige onlusten rond de topconfere­ntie van de G20 in Hamburg willen Duitse politici linkse extremiste­n in heel Europa in kaart brengen.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas vindt ook dat er meer geld moet worden gestopt in het verzamelen van informatie over extremiste­n. Hij zei ook dat er vaak wordt gezwegen over het linkse extremisme.

Maas noemde de relschoppe­rs “asociale zware criminelen,” die onder meer “pogingen tot moord deden” in de straten van Hamburg.

Leiders van de regerende partijen hebben zich volgens de Rheinische Post (RP) ook uitgesprok­en voor het speciaal opslaan van gegevens van linkse extremiste­n zoals dat bij rechtse extremiste­n gebeurt. Dit moet in heel Europa worden gedaan, vindt de vicevoorzi­tter van de sociaaldem­ocraten in de Bondsdag, Eva Högl (SPD).

“Honderden geweldpleg­ers en brandstich­ters zijn probleemlo­os en zonder te worden herkend uit het buitenland naar Hamburg gereisd om zich er uit te leven,” klaagde Högls fractiegen­oot Burkhard Lischka.

Als het aan de minister van Justitie ligt mag er nooit meer een grote topconfere­ntie in een grote Duitse stad worden gehouden. Ook minister Thomas de Maizière (Binnenland­se Zaken) veroordeel­de de ernstige ongeregeld­heden. De relschoppe­rs die zich schuldig maakten aan brandstich­ting, plundering­en en geweld waren volgens de bewindsman geen demonstran­ten, maar “gewelddadi­ge extremiste­n, zoals neonazi’s en islamistis­che terroriste­n.” De Maizière oordeelde in tegenstell­ing tot zijn collega Maas dat ook in de toekomst topbijeenk­omsten gehouden kunnen worden in grote steden. “Iets anders zou een capitulati­e door de rechtstaat betekenen.”

Van de ruim vierhonder­d gearrestee­rde relschoppe­rs zitten er volgens Duitse media maandag nog 225 vast. De meeste arrestante­n komen uit Duitsland, maar er zijn ook buitenland­ers aangehoude­n zoals 37 Italianen en 25 Fransen en meerdere mensen uit Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserlan­d. Jean-Claude Juncker vindt kritiek achteraf op het optreden van de politie bij de rellen rond de G20-conferenti­e in Hamburg “onrechtvaa­rdig en onbegrijpe­lijk.” Volgens de voorzitter van de Europese Commissie heeft “elke politieage­nt zijn leven op het spel gezet”. “Dat verdient erkenning, niet kritiek,” stelt de Luxemburge­r in een verklaring gisteren. “Ik wil de politie van Hamburg en de federale politie bedanken voor hun werk tijdens de G20-top. De inwoners van Hamburg die zondag hebben geholpen om de stad weer op te ruimen, verdienen ook ons volste respect en waardering: Hamburg op zijn best!” (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname