Times of Suriname

Europees Parlement hekelt Brexitvoor­stel May

-

ENGELAND - Een meerderhei­d van het Europees Parlement is niet te spreken over het aanbod van de Britse premier Theresa May over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Leiders van grote fracties dreigen de scheidings­overeenkom­st te verwerpen, als EU-burgers na het Britse vertrek “minder gunstig worden behandeld dan vandaag,” schrijft de Brexitstuu­rgroep van het parlement onder leiding van de liberale fractievoo­rzitter Guy Verhofstad­t, gisteren in een opiniestuk in prominente Europese kranten. May stelde vorige maand voor EU-burgers die vijf jaar of langer legaal in het Verenigd Koninkrijk wonen de status van “onderdanen van een derde land” te geven, waarbij ze volgens de auteurs het risico lopen “tweederang­sburgers” te worden. Hen wacht vooral onzekerhei­d en administra­tieve rompslomp, is de vrees. Zo is onduidelij­k hoe het na de Brexit zit met bijvoorbee­ld grensarbei­d, de status van baby’s, de hoogte van collegegel­d en de erkenning van diploma’s. Om er zeker van te zijn dat burgers hun rechten af kunnen dwingen, moet het Europees Hof van Justitie zijn rol ‘voluit’ kunnen spelen, als het aan het parlement ligt. “We zullen er nooit mee instemmen dat rechten met terugwerke­nde kracht worden afgenomen.”

Vorige maand begonnen de onderhande­lingen in aanloop naar de Brexit, die in principe eind maart 2019 een feit zal zijn. EUhoofdond­erhandelaa­r Michel Barnier zei eerder over het Britse aanbod dat “meer ambitie, duidelijkh­eid en garanties” nodig zijn.

Verlenging van de onderhande­lingsperio­de is “gewoonweg ondenkbaar,” aldus de auteurs, want dat zou betekenen dat in het Verenigd Koninkrijk in mei 2019 Europese verkiezing­en zouden worden gehouden. Het stuk in onder meer El País, Le Soir, The Guardian en La Repubblica is ook onderteken­d door de voorzitter­s van de groene, linkse en sociaalen christende­mocratisch­e fracties. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname