Times of Suriname

Noord-Korea dreigt met nucleaire wereldoorl­og na ‘provocatie’ van Amerikanen

-

NOORD- KOREA - NoordKorea heeft hard uitgehaald nadat twee Amerikaans­e bommenwerp­ers zaterdag schietoefe­ningen met echte munitie hebben gehouden in Zuid-Korea. Pyongyang waarschuwt dat de spanningen op het schiereila­nd op een kantelpunt komen, waarbij een nucleaire wereldoorl­og dreigt. De B-1B-bommenwerp­ers stegen op vanaf de Amerikaans­e basis op Guam en werden vergezeld door straaljage­rs van de Amerikaans­e en ZuidKoreaa­nse luchtmacht.

Bij de oefening bombardeer­den de vliegtuige­n zogenaamd een raketlance­erinstalla­tie en ondergrond­se legerbasis. De oefening was een reactie op de lancering van een nieuw type interconti­nentale ballistisc­he raket (ICBM) die dinsdag vanuit Noord-Korea is afgevuurd. Met zo’n raket zou Noord-Korea de VS kunnen bereiken.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vlogen de bommenwerp­ers na hun missie vlak bij de gedemilita­riseerde zone op de grens met Noord-Korea. De Noord-Koreaanse staatskran­t Rodong beschuldig­de Washington en Seoel ervan de spanningen in de regio op te drijven in een editoriaal met de titel: “Steek de lont niet aan het kruitvat.” Het was bedoeld als een sterke waarschuwi­ng voor de Amerikanen om niet langer roekeloos te gaan provoceren. De krant omschreef het schiereila­nd als het grootste kruitvat ter wereld.

“Een minuscule fout of misrekenin­g kan leiden tot een nucleaire oorlog, die op zijn beurt een wereldoorl­og zal ontketenen,” luidde het grimmig. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname