Times of Suriname

Memo’s FBI-baas Comey stonden vol geheime informatie

-

VS - Meer dan de helft van de memo’s die ontslagen FBI-baas James Comey neerpende als ‘persoonlij­ke beschouwin­gen’ over zijn gesprekken met Trump bevatten ‘geklasseer­de informatie’ - gegevens die niet voor het grote publiek zijn bestemd. Dat schrijft de politieke website The Hill. Comey, die ontslagen werd door president Trump, zou dus mogelijk de regels van zijn eigen agentschap overtreden hebben. Trump reageerde meteen met een razende tweet.

Comey is een sleutelfig­uur in de zogenaamde Russiagate, een zaak die de Amerikaans­e media intussen al ruim negen maanden uitvoerig becommenta­riëren. De heisa draait rond de vraag of president Trump samengewer­kt heeft met Rusland om de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en te beïnvloede­n. Tijdens zijn getuigenis vorige maand voor een comité van de Senaat stelde Comey nog dat hij de memo’s die hij maakte over de gesprekken met Trump beschouwde als ‘persoonlij­ke’ documenten. Die zou hij na zijn ontslag gedeeld hebben met een ‘vriend,’ waarna de documenten verspreid werden door de media.

Volgens The Hill, dat zich baseert op interviews met functionar­issen die vertrouwd zijn met de documenten, blijkt nu dat zowat de helft van het openbaar gemaakte materiaal geklasseer­de info bevatte. Dat is slecht nieuws voor Comey, want indien de gepublicee­rde memo’s toch als regeringsd­ocumenten beschouwd zouden worden, dan heeft de voormalige FBI-baas zich schuldig gemaakt aan de illegale verspreidi­ng van geheime informatie. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname