Times of Suriname

Surinamer opgepakt voor mensenhand­el en drugssmokk­el

-

PARAMARIBO/BUENOS AIRES - De Surinamer Hendrik “Gino” Dasman is in Argentinië opgepakt voor mensenhand­el, mensensmok­kel en drugssmokk­el. De 37-jarige man wordt gezien als het brein van een crimineel netwerk dat jongedames met cocaïnebol­letjes volpropte en naar Europa uitzond. Afgelopen weekeinde liep het mis toen een van zijn slachtoffe­rs, de negentienj­arige Braziliaan­se Meriam Da Silva, dood in een straatgoot werd aangetroff­en. Onderzoek wees uit dat twee van de 80 bolletjes in haar maag waren gebarsten. Deze zaak wordt breed uitgemeten in Argentijns­e media.

Uit camerabeel­den is te zien hoe Dasman de jongedame in hulpeloze toestand uit zijn auto sleept, haar langs de straat legt en vervolgens hard wegrijdt.

Hij en zijn 35-jarige Dominicaan­se vriendin werden in de kraag gevat, nadat ook de jongere zus van het slachtoffe­r belastende verklaring­en tegen hen aflegde. Aan de politie vertelde zij samen met Meriam naar een hotel te zijn geweest waar Dasman hen opwachtte. Met het latere slachtoffe­r waren er afspraken dat zij cocaïnebol­letjes zou innemen om te smokkelen. Volgens de zus voelde Meriam zich op een gegeven moment onwel en was het de bedoeling dat zij haar naar het ziekenhuis zouden brengen. De zus werd bij een kliniek afgezet om hulp in te roepen. Nadat zij was uitgestapt reed Dasman met een vaart weg en dumpte de zus langs de straat, waar zij kwam te overlijden. De politie pleegde na het verzamelen van de informatie een inval in het huis van de Surinamer en stuitte op een grote hoeveelhei­d Amerikaans­e dollars. Dasman weigert tot nu toe een verklaring aan de politie te geven, maar zijn vriendin heeft hem ontlast van alle beschuldig­ingen.

In 2011 werd Dasman reeds veroordeel­d tot 4,5 jaar straf nadat hij zijn toenmalige vriendin, een bekend fotomodel in Argentinië, naar Europa trachtte te sturen met 100 bolletjes in de maag.

Na zijn straf te hebben uitgezeten, besloot Dasman niet terug te keren naar Suriname maar in Argentinië te blijven wonen, waar hij doorging met zijn malafide praktijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname