Times of Suriname

Publieke functionar­issen zullen van ’t jaar hun vermogen moeten registrere­n

-

PARAMARIBO - Publieke functionar­issen moeten drie maanden nadat de Anticorrup­tiewet is afgekondig­d hun inkomen en vermogen laten registeren en verzegelen bij een notaris. Volgens bepalingen in de wet treedt deze handelwijz­e een maand na afkondigin­g van de wet in werking. De verwachtin­g is dat president Desi Bouterse na bekrachtig­ing van de wet, deze direct afkondigen. Dit betekent volgens Andre Misiekaba (NDP), voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s, dat hij, collega-parlementa­riërs, ministers en andere publieke functionar­issen nog dit jaar hun vermogen moeten laten registeren.

Dit is geregeld in de Anticorrup­tiewet, die momenteel onder de hamer ligt in De Nationale Assemblee. In de wet is bepaald dat zij vanaf dat moment regelmatig hun vermogen en inkomen zullen moeten updaten. Aanvankeli­jk was het de bedoeling om de informatie in bewaring te geven bij de in te stellen Corruptie Preventie Commissie (CPC), maar daar is het parlement huiverig voor. Het zit de parlements­leden niet lekker dat persoonlij­ke vermogensi­nformatie van de publieke functionar­issen onder het beheer is van een commissie bestaande uit een handvol mensen. Het lijkt Misiekaba veiliger om deze informatie verzegeld te laten bij een notaris. De regering zal in de beantwoord­ingsronde op dit vraagstuk ingaan. Publieke functionar­issen moeten volgens de conceptwet zes maanden na beëindigin­g van hun job ook een verslag doen van hun vermogen. Misiekaba ziet de logica hierachter niet. Hij stelt voor dat ook hier een periode van drie maanden wordt aangehoude­n. Personen die een verklaring bij de notaris deponeren die achteraf onvolledig blijkt of niet op waarheid berust, riskeren een gevangenis­straf van vier jaar.

De CPS komt in beeld als mocht blijken dat er een abnormale stijging van het vermogen van de publieke functionar­is plaatsvind­t. De CPC krijgt toegang tot de informatie die bij de notaris ligt op last van de procureurg­eneraal. De informatie zal echter niet bij hen in bewaring blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname