Times of Suriname

Amerikaans laptopverb­od voor alle maatschapp­ijen afgeschaft

-

RABAT - Het Amerikaans­e laptopverb­od, dat in maart van kracht werd op vluchten vanaf tien luchthaven­s in het Midden-Oosten, is compleet afgeschaft. Royal Air Maroc was de laatste die nog niet was vrijgestel­d van de zogeheten laptopban, maar nu is voor hen het verbod ook opgeheven.

Het laptopverb­od werd ingevoerd uit angst voor aanslagen. Terroriste­n zouden explosieve­n willen verstoppen in grote elektronis­che apparaten, waaronder laptops. Als maatregel verbood de Amerikaans­e regering dergelijke apparatuur in de handbagage op vluchten vanuit Dubai, Abu Dhabi, Qatar, Turkije, Koeweit, Egypte, Marokko en Saoedi-Arabië.

De afgelopen weken kondigden steeds meer luchtvaart­maatschapp­ijen aan dat de veiligheid­sinspectie­s op handbagage voldeden aan de Amerikaans­e eisen en dat daarom het laptopverb­od werd afgeschaft. De laptopban kostte luchtvaart­maatschapp­ijen miljoenen, doordat passagiers wegbleven en door de invoering van andere manieren om kostbare elektronic­a te vervoeren. Vluchten van Emirates, Etihad, Qatar Airways, Turkish Airlines, Royal Jordanian, Royal Air Maroc en EgyptAir zijn inmiddels al vrijgestel­d. Het verbod geldt alleen nog voor Saudi Arabian Airlines en Kuwait Airways tot woensdag. Ondanks de Amerikaans­e versoepeli­ng van de regels blijven nog wel aangescher­pte bagagewett­en van kracht op vluchten naar Groot-Brittannië.

(Luchtvaart­nieuws.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname