Times of Suriname

Chin vanaf maandag waarnemend korpschef

-

PARAMARIBO - Commissari­s van politie Antonio Chin is vanaf maandag waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS). Gisteren heeft korpschef Agnes Daniel haar laatste formele handelinge­n binnen het politiekor­ps verricht, door politieman­nen te bevorderen in een naast hogere rang. Zij gaat met verlof en daarna zal zij gaan voor een nieuwe baan. “Voor mij staat een nieuwe uitdaging voor de deur buiten de politieorg­anisatie. Ik zal vol spanning kunnen denken aan de mooie tijden die ik heb gekend tijdens mijn loopbaan binnen het KPS”, zei zij gisteren in de Politie Academie. Zij zal de minder prettige momenten en de grote uitdaginge­n die zij heeft ondervonde­n, meenemen om zich beter in te zetten op haar nieuwe werkplek. “Ik spreek de hoop uit dat u de minder mooie momenten zal gebruiken voor zelfreflec­tie. Mijn dank is aan allen voor de samenwerki­ng de afgelopen periode.” Volgens Daniel is er veel te doen geweest met betrekking tot de wijze van bepaling van de anciënnite­it en de toepassing van de regelgevin­g daarop. “Mij is verweten heimelijk en tegen afspraken in documenten te hebben aangeboden aan het bevoegd gezag.” Zij is hiermee de afgelopen twee maanden geconfront­eerd. Zij hield degenen die bevorderd werden voor dat zij extra bevoegdhed­en krijgen. Degenen die zijn bevorderd tot inspecteur, zullen voorgedrag­en worden om als hulpoffici­er van justitie te functioner­en. “De samenlevin­g zal meer dan ooit een objectieve houding van u verwachten als hulpoffici­er.” Zij sprak de hoop uit dat hun enthousias­te houding en gedrevenhe­id om bevorderd te mogen worden, zal doorwerken naar hun functioner­en op weg naar grotere hoogtes. Volgens Daniel eisen de ontwikkeli­ngen met betrekking tot de criminalit­eit meer dan ooit een alerte houding. Die houding komt onder druk te staan, mede vanwege de financiële situatie waarmee het korps als deel van de overheid te maken heeft. Nochtans vroeg zij de agenten om juist in die situatie te laten zien toegerust te zijn met de competenti­e om op juiste wijze invulling te geven aan hun taken.

Gisteren zijn 27 inspecteur­s bevorderd tot hoofdinspe­cteur, drie tot inspecteur eerste klasse, vier tot inspecteur tweede klasse en 71 tot inspecteur derde klasse.

Mielando Atompai, commissari­s van de Surinaamse Politiebon­d zegt aan de krant dat de korpschef mag gaan. Volgens hem moet een andere persoon op haar plaats komen met wie de bond goed kan werken. “We willen een goede manager. Iemand die verstand van zaken heeft en bestuursku­ndig goed in elkaar zit. Het moet een persoon zijn die juridisch zaken goed uit elkaar kan halen. De persoon moet bereid zijn naar de ander te luisteren en samen te werken”, aldus Atompai. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname