Times of Suriname

18 jaar cel voor moord op ex-lid No Surrender

-

BREDA - De 42-jarige Sooi de C. is vrijdag veroordeel­d tot 18 jaar cel wegens moord op de 27-jarige Hugo van Houten, een voormalig clubgenoot bij motorclub No Surrender. Volgens de rechter staat vast dat De C. het slachtoffe­r bij een camping in de Brabantse plaats Molenschot heeft doodgescho­ten. Tegen hem was 25 jaar celstraf geeist. Een motief is niet duidelijk geworden, maar de rechtbank gaat uit van een kille afrekening in het criminele (drugs)circuit. De eis van de officier van justitie vond de rechter te fors.

De moord werd op 17 augustus 2015 gepleegd onder de rook van vliegbasis GilzeRijen. Van Houten werd met zeker zeven kogels doorzeefd. Twee ervan kreeg hij door het hoofd geschoten terwijl hij op de grond lag. DNA van de verdachte op de broek van het slachtoffe­r was belangrijk voor het bewijs. Sooi de C. werd in oktober 2016 na een lange zoektocht opgespoord in Roemenië.

Of de motorclub met de moord te maken heeft, is volgens de rechter niet zeker. Dader en slachtoffe­r waren eerder in 2015 uit No Surrender gestapt. Beiden zouden ook te maken hebben gehad met een drugslab in België, waarvoor De C. ook is opgepakt en heeft vastgezete­n. Van Houten zou zich daarnaast hebben beziggehou­den met het stelen en verkopen van dure auto’s. De C. heeft de moord ontkend, maar wilde verder geen verklaring afleggen over een alternatie­f scenario dat zijn advocaat als mogelijkhe­id noemde. De rechtbank geloofde niet in de betrokkenh­eid van een andere schutter. Advocaat Jules van Wijk, die om vrijspraak had gevraagd, kondigde vrijdag direct hoger beroep aan. Het Openbaar Ministerie heeft daar nog geen beslissing over genomen, aldus een woordvoers­ter.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname