Times of Suriname

UvA onderzoekt Markermeer met eigen boot

-

AMSTERDAM - UvAstudent­en en -onderzoeke­rs hebben met de R.V. Dreissena hun eigen bij elkaar gecrowdfun­de onderzoeks­schip. De boot is zo goed als klaar om het Markermeer op te gaan voor beter en meer ecologisch onderzoek.

Harm van der Geest, aquatisch bioloog bij het Instituut voor Biodiversi­teit en Ecosysteem Dynamica (IBED), kijkt uit naar de allereerst­e keer varen. Na twee jaar crowdfunde­n en bouwen heeft de Universite­it van Amsterdam een eigen onderzoeks­boot; de R.V. Dreissena. Vrijdagmid­dag is hij aan het publiek gepresente­erd en als alles meezit kan over twee weken een testtochtj­e worden gemaakt. De boot kan het ecologisch onderzoek naar de gesteldhei­d van het Markermeer - ‘de achtertuin van Amsterdam’heel erg stimuleren, denkt de bioloog. Zo kan bijvoorbee­ld de voedselket­en in en om het meer beter in kaart worden gebracht. “Wat leeft er en wie eet er wat? Als je dat weet, kun je ook zien wat er in de basis misgaat.”

Die kennis is volgens hem hard nodig, omdat het gebied nu niet voldoet aan de EU-eisen, zo zijn de omstandigh­eden voor onder meer vogels en vissen niet goed genoeg. “Het ecosysteem van het meer is heel erg veranderd door de dammen en dijken die er zijn gebouwd en met name over wat er zich onder water afspeelt is maar weinig bekend.”

Eerder deed hij onderzoek naar het gebied in een veel kleiner bootje, maar varen naar het midden van het meer daarmee niet veilig was. “Zo’n bootje was niet geschikt als golven op het meer tot wel een meter hoog kunnen komen. Met deze boot kunnen we door weer en wind en in alle seizoenen het water op om monsters te halen.” R.V. staat voor Research Vessel (onderzoeks­schip) en Dreissena is een geslacht van mosseltjes uit de familie van de Dreissenid­ae. Daartoe behoren ook de driehoeksm­ossel en de quaggamoss­el, die allebei een sleutelrol spelen in de veranderen­de ecologie van het Markermeer.

De aluminium boot is gebouwd door Stormer Marine Workboats in Amsterdam Noord, is ongeveer acht meter lang en ‘van boven tot onder’ volgebouwd met speciale onderzoeks­apparatuur. “Als een student een onderzoekj­e verzint, kan hij de volgende dag het water op.”

Omdat de UvA zo’n grote uitgave niet zag zitten, besloot Van der Geest zelf een inzameling­sactie te starten voor een onderzoeks­boot voor studenten en onderzoeke­rs. Het geld is vervolgens bij elkaar gebracht door studenten, vrienden en familie, maar ook door donateurs van het Amsterdams Universite­itsfonds.

Het is en nieuwe manier van onderzoeks­financieri­ng, zegt Van der Geest. “Normaal gesproken is het water op gaan voor onderzoek ontzettend duur. Deze boot is afbetaald, helemaal afgestemd op onze wensen en daardoor goedkoper. Dit was voor ons een grote kans.”

(Het Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? De aluminium boot is acht meter lang en volgebouwd met speciale onderzoeks­apparatuur.
De aluminium boot is acht meter lang en volgebouwd met speciale onderzoeks­apparatuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname