Times of Suriname

Museumbaas sleept gemeente Ruurlo voor rechter

-

RUURLO - Multimiljo­nair Hans Melchers gaat uit eigen zak de parkeerboe­tes betalen voor de bezoekers van zijn museum. Bovendien sleept hij de gemeente Berkelland voor de rechter, waarbij hij eist dat er wat wordt gedaan aan het huidige gebrek aan parkeerrui­mte. Het plaatselij­ke kasteel in het Achterhoek­se Ruurlo vormt het decor voor een indrukwekk­ende collectie werk van Carel Willink. Het opende nog maar ruim twee weken geleden de deuren of gisteren al werd de tienduizen­dste bezoeker verwelkomd.

Gevolg van de stormloop is echter dat er veel te weinig parkeerrui­mte is. Volgens Melchers had hij de gemeente vooraf hiervoor gewaarschu­wd: “Maar die hanteerde de tactiek: KWW. Of zoals ze in de Achterhoek zeggen: kieken wat het wordt.”

Melchers heeft intussen een shuttlebus ingezet voor een gratis pendeldien­st voor de bezoekers, die hun auto verder weg moeten parkeren. Maar er zijn ook kunstliefh­ebbers die hun wagen lukraak in de berm parkeren.

Volgens Melchers’ zegsvrouw Ellen van Slagmaat lijkt het erop dat er vooral sinds woensdag extra streng op foutparker­en wordt gecontrole­erd: “De gemeente is vooraf gewaarschu­wd, maar ondanks de belofte de verkeersst­room geruisloos te laten verlopen, worden nu massaal boetes uitgedeeld.”

Melchers maakte gisteren bekend dat hij de tientallen boetes - 90 euro per stuk - voor zijn rekening neemt. Bovendien spant hij een rechtszaak aan tegen de gemeente. “In dit kort geding eist hij dat er goede parkeervoo­rzieningen komen”, aldus zijn woordvoers­ter. De gemeente zegt, “onaangenaa­m verrast” te zijn over de gerechteli­jke stappen van Melchers. Burgemeest­er Joost van Oostrum laat in een reactie weten dat er inmiddels al wel degelijk tientallen extra parkeerpla­atsen zijn gecreeerd. In een aantal gevallen hebben bezoekers hun auto echter langs de provincial­e weg geparkeerd “wat heeft geleid tot levensgeva­arlijke situaties”.

Volgens de gemeente had het museum vooraf ingeschat dat er op jaarbasis 25.000 bezoekers zouden komen, maar staat de teller na ruim twee weken al op 10.000. “Dat geeft aan dat zowel het museum als wij hierdoor verrast zijn”, aldus Van Oostrum in de verklaring. Hij benadrukt dat de gemeente nog steeds bereid is een constructi­eve oplossing te zoeken. (De Telegraaf/Foto: images0.tcdn.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Hans Melchers voor kasteel Ruurlo.
Hans Melchers voor kasteel Ruurlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname