Times of Suriname

Frankrijk viert 14 juli met Trump als eregast

-

FRANKRIJK - Met de Amerikaans­e president Donald Trump als eregast heeft Frankrijk gisteren zijn nationale feestdag gevierd. Trump volgde gisteren aan de zijde van het Franse staatshoof­d Emmanuel Macron de traditione­le militaire parade op de ChampsÉlys­ées. Direct na het begin vlogen gevechtsvl­iegtuigen in formatie over de boulevard van Parijs.

De reden voor het bezoek van Trump is de herdenking van de Amerikaans­e inzet in de Eerste Wereldoorl­og precies 100 jaar geleden. De Amerikanen vochten toen samen met Frankrijk tegen Duitsland. Aan de parade namen meer dan 3700 militairen en ruim tweehonder­d voertuigen deel.

Ook Amerikaans­e militairen marcheerde­n mee, vijf van hen in uniformen uit de tijd van de Eerste Wereldoorl­og. Trump was donderdag al in Frankrijk aangekomen. Tijdens een bijeenkoms­t in het Élysée-paleis zochten beide presidente­n toenaderin­g tot elkaar en zetten hun verschille­n van inzicht over het klimaatbel­eid even opzij. Trump en Macron bereikten overeenste­mming over een gemeenscha­ppelijke aanpak van een routekaart voor de toekomst van Syrië na de burgeroorl­og en in de strijd tegen terreur.

Voor de ceremonie op de Champs-Élysées waren strenge veiligheid­smaatregel­en genomen.

De politie had 3500 manschappe­n ingezet tijdens de parade. Bezoekers moesten hun tassen laten zien en ze werden gedeelteli­jk gefouillee­rd. Minister van Binnenland­se Zaken Gérard Collomb zei tegen de zender BFMTV dat ook twee drones waren ingezet.

Voor Frankrijk had de viering van 14 juli dit jaar ook een pijnlijke kant, omdat het een jaar geleden is dat de stad Nice het toneel werd van een van de dodelijkst­e islamistis­che terreuraan­slagen van de afgelopen jaren. Na de parade reist president Macron naar de mediterran­e stad, waar hij een herdenking zal bijwonen van de 86 mensen die werden gedood. Een Tunesische man reed daar met een vrachtwage­n op de boulevard op een menigte in.

(De Telegraaf/Foto: AD.nl)

 ??  ?? President Emmanuel Macron praat Donald Trump bij tijdens de viering van 14 juli, de Franse nationale feestdag.
President Emmanuel Macron praat Donald Trump bij tijdens de viering van 14 juli, de Franse nationale feestdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname