Times of Suriname

Rechter Hawaï stelt meer familieled­en vrij van inreisverb­od Trump

-

VS - Een Amerikaans­e rechter in Hawaï heeft gisteren bepaald dat grootouder­s en andere familieled­en zijn vrijgestel­d van het inreisverb­od, dat werd ingevoerd door Donald Trump.

De rechter oordeelde dat het verbod niet mag gelden voor grootouder­s en neven en nichten van inwoners, die in het verbod niet worden gezien als naaste familie, meldt AP.

Het besluit is een nederlaag voor de Amerikaans­e president, die met zijn regering juist een harder immigratie­beleid wil voeren.

Begin juli werd het tijdelijke reisverbod, dat geldt voor reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië en Iran en vluchtelin­gen, van kracht. Eerder lagen lagere rechtbanke­n dwars, maar volgens het Amerikaans­e hooggerech­tshof kon het inreisverb­od op hoofdpunte­n toch worden uitgevoerd. De Amerikaans­e autoriteit­en maakten daarop duidelijk dat op ‘profession­ele wijze’ te zullen doen. Het hof oordeelde eerder al dat de maatregele­n alleen betrekking mogen hebben op “buitenland­se burgers die geen bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de VS.”

In oktober kijkt het hof of het inreisverb­od voor inwoners uit zes islamistis­che landen rechtmatig is. Tot die tijd mag Trump onderdelen van zijn voorgenome­n inreisverb­od invoeren.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ?? De rechter oordeelde dat het verbod niet mag gelden voor grootouder­s en neven en nichten van inwoners, die in het verbod niet worden gezien als naaste familie.
De rechter oordeelde dat het verbod niet mag gelden voor grootouder­s en neven en nichten van inwoners, die in het verbod niet worden gezien als naaste familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname