Times of Suriname

Hevig onweer voornaamst­e oorzaak groot aantal EBS-storingen

-

PARAMARIBO - Hevig onweer gepaard met bliksemins­lagen is de voornaamst­e reden waarom in diverse gebieden in Paramaribo en omgeving de afgelopen dagen storingen zijn opgetreden in de elektricit­eitsvoorzi­ening van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Als gevolg van deze storingen vielen een aantal hoogspanni­ngs- en laagspanni­ngslijnen uit, waardoor gebieden zonder spanning oftewel stroom zaten. Een andere oorzaak van de stroomuitv­al is menselijk handelen.

In een persberich­t geeft de EBS aan dat door de omvang van het aantal storingen, maar ook vanwege het weer, het wat langer heeft geduurd om alle gebieden weer van elektricit­eit te voorzien. Technici van de EBS hebben lange dagen gemaakt en zich enorm ingezet om alle storingen zo snel mogelijk te verhelpen. Om klanten niet te lang zonder elektricit­eit te laten zitten, worden de getroffen gebieden waar mogelijk omgeleid, zodat ze via andere lijnen of onderstati­ons worden gevoed. Hierdoor zijn de technici in staat de storing te verhelpen zonder dat buurten te lang van elektricit­eit zijn verstoken. Op 12 juli registreer­de de EBS tussen drie uur ’s middags en elf uur ’s avonds elf storingen. Vier storingen waren te herleiden naar de weersomsta­ndigheden die dag, en twee zijn onbekend gebleven. De resterende vijf gevallen werden veroorzaak­t doordat een man aan de Highway in de omgeving van de brandweerk­azerne in een hoogspanni­ngsmast klom en werd geëlektroc­uteerd. Een groot aantal klanten was hierdoor verstoken van elektricit­eit.

Door bliksemins­lag afgelopen donderdag tegen vier uur ’s middags is het volledige voedingsge­bied van onderstati­on OSN (omgeving Lareco) getroffen. De bliksem zorgde ervoor dat op een splitsings­mast beide hoogspanni­ngsschoord­raden werden doorgesned­en. Als gevolg hiervan vielen vier belangrijk­e voedingsli­jnen uit, te weten de Tijgerkree­k-, Wayambo-, Larecoen Groningenl­ijn. De storing werd tegen 18.32 uur volledig opgeheven. Techneuten van de EBS hebben in het weekend doorgewerk­t om het probleem permanent te verhelpen.

(Lees verder op pagina 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname