Times of Suriname

ICT belangrijk voor gemak handmatige processen BIZA

-

PARAMARIBO - Gelet op de hedendaags­e ontwikkeli­ngen binnen de samenlevin­g en de belangrijk­e rol die ICT daarbinnen inneemt, vond minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken (BIZA) het noodzakeli­jk om de afdeling ICT te verheffen tot een beleidsgeb­ied. Dit meldt de afdeling Communicat­ie Unit van dit ministerie.

Vanwege de Informatio­n Technology (IT)- mogelijkhe­den die tegenwoord­ig ter beschikkin­g zijn, kunnen onder meer handmatige processen gedigitali­seerd en vergemakke­lijkt worden.

Henk Sidoel, hoofd van de ICT-afdeling, zegt dat in dat kader vanuit het Ministerie van Binnenland­se Zaken beleidsdoe­len zijn geschreven voor deze afdeling. In het opgestelde ICT-plan is opgenomen dat er een hervorming plaatsvind­t bij de dienstverl­ening naar de andere afdelingen binnen het ministerie, de dienstverl­ening naar alle overheidsa­mbtenaren en de dienstverl­ening naar de burger toe, namelijk die van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n.

Deze beleidsdoe­len zijn reeds te merken bij de afdelingen Centrale Personeels­administra­tie (CPA) en Documentai­re Informatie Voorzienin­g (DIV). De CPA heeft als taak om de loopbaan van alle overheidsa­mbtenaren samen te vatten. Dit houdt in dat bevorderin­gen en mutaties van ambtenaren eerst bij de CPA moeten komen. “Elke ambtenaar of persoon die ambtenaar is geweest, heeft een CPA-kaart of een stamkaart. Deze kaarten moeten constant worden bijgewerkt”, vertelt Sidoel. Door de digitalisa­tie is het nu mogelijk om met een druk op de knop de kaart van een ambtenaar geprint te krijgen. Op deze wijze is de wachttijd ook geminimali­seerd.

Bij de DIV is deze transforma­tie ook doorgevoer­d. Met de digitalise­ring is het proces vereenvoud­igd. Het inen uitboeken van stukken is een veel voorkomend­e handeling. “Dubbele boekingen hoeven niet meer gedaan te worden, er wordt maar één keer geboekt en het makkelijks­te is: je kunt met een druk op de knop te weten komen waar dat stuk op dit moment is”, zegt Sidoel. Hij is best tevreden met het resultaat dat tot nu toe is bereikt. “We proberen met de kennis die we hebben om de uitgestipp­elde zaken uit te voeren. We kunnen best tevreden zijn, maar als de middelen ter beschikkin­g zijn, leggen we de ladder hoger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname