Times of Suriname

Leden van het bestuur van PIWS samen met leden van het bestuur van Bangun Islam

-

De islamitisc­he organisati­e Perhimpuna­n Islam Walisongo (PIWS) heeft op donderdag 13 juli een bezoek gebracht aan de moskee Bangun Islam te Koewarasan serie B. Dit met als doel, de broedersch­ap binnen de islamitisc­he samenlevin­g te versterken. De islam is een geloof van vrede, broedersch­ap, liefde en kent geen discrimina­tie, haat en jaloezie.

Tijdens dit bezoek werd er een samenvatte­nde uitleg gegeven over de inhoud van bodo kupat. Het woord bodo is een javaans woord en afgeleid van het Arabische woord ba’da, hetgeen achteraf of erna betekent. Bodo is daarom het feest na de vasten. Kupat is afgeleid van de twee javaanse woorden ngaku en lepat, hetgeen betekent bevestigen dat je als mens zondigt en fouten maak. Binnen de javaanse traditie wordt de bodo kupat, zes dagen na Eid-ul fitre gehouden en de kupat wordt gehangen voor de deuren. Een kupat is een uit jonge cocosblade­ren gevlochten vierkantvo­rmige zak, waarin rijst wordt gedaan, en vervolgens gekookt. Bodo kupat wordt ook wel de kleine Eid-ul fitre genoemd. Binnen de javaanse traditie symbolisee­rt elk middel dat gebruikt wordt bij de rituelen, het doel van het leven van de mens, alsook de wandelgang­en van de mens binnen de islam leer en de eenheid van god. Dit alles is terug te vinden in verscheide­ne verzen van de heilige Quran. Het is een gewoonte gebleven bij velen, in het bijzonder de javanen die de islam belijden, dat er nog gebruikgem­aakt wordt van de javaanse traditie.

Van oudsher werden deze tradities in Indonesië, en wel in de periode van de 14de en 15de eeuw, geïntroduc­eerd door de ‘wali songo’. Wali songo betekent de negen vertegenwo­ordigers. Zij waren de verspreide­rs van de islam in Indonesië. In die periode kende Indonesië het Majapahit tijdperk, waarbij de leider (sultan) het hindoe boeddhisti­sche geloof beleed. Uit vrees dat de dorpelinge­n die de islam willen belijden, vermoord zouden worden door deze regeerders, hebben de wali songo gebruiken die veelal op de hindoeritu­elen lijken, gebruikt. Echter, deze gebruiken symboliser­en de eenheid van god en andere zaken waaraan een gelovige zich moet houden, zoals is geboden in de regels van verscheide­ne verzen in de Quran.

Zo symbolisee­rt de Kupat enkele zaken. De vierkante vorm, symbolisee­rt de vier windrichti­ngen. De richtingen van waaruit elke moslim over de gehele wereld de ‘sholaat’ verricht met enkel één richting, namelijk de Qibla. De rijstkorre­ls die in de kupat worden gedaan, symboliser­en individuen. Na het koken, vormen de losse rijstkorre­ls een geheel, hetgeen de broedersch­ap binnen de islam moet symboliser­en. Want alle moslims zijn broeders en zusters van elkaar. Als mens hebben wij de eigenschap fouten te maken. Om deze eenheid en broedersch­ap te blijven behouden, kan men niet in vijandscha­p met elkaar leven en of mekaar discrimine­ren. Men moet om vergeving vragen en de banden met elkaar verstevige­n om gezamenlij­k het voorgeschr­even pad van Allah te bewandelen” gezamenlij­k en met geduld. Zo alleen kan men succes bereiken voor de wereldse alsook het hiernamaal­se leven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname