Times of Suriname

Invoering ‘menselijk’ pgb-systeem voor zorg vertraagd

-

AMSTERDAM - Voorlopig blijft de verwerking van persoonsge­bonden budgetten, waarmee mensen zelf passende zorg kunnen regelen, in handen van de Sociale Verzekerin­gsbank (SVB). Invoering van een nieuw, gebruiksvr­iendelijk systeem per begin 2018 heeft vertraging opgelopen.

Daarom zullen de gemeenten, waar budgethoud­ers wonen, vooralsnog niet direct betrokken zijn bij de uitbetalin­g van zorggelden. Ook is het de vraag wanneer precies een speciaal portaal online komt waarop budgethoud­ers en zorgverlen­ers makkelijk hun zaken kunnen regelen. De koepel van gemeenten, de VNG, schrijft op de website: “Op dit moment wordt door alle partijen hard meegewerkt aan de bouw van het nieuwe PGB-systeem. Er wordt onderzocht hoe een goede en beheerste invoering in 2018 stapsgewij­s kan plaatsvind­en. Voor gemeenten is besloten dat er begin 2018 vooralsnog niets verandert.”

Ongeveer een jaar geleden bleek dat staatssecr­etaris Martin van Rijn (langdurige zorg), met steun van de Tweede Kamer en pgb-belangenve­reniging Per Saldo, een gloednieuw online portaal op poten wilde zetten voor de verwerking van persoonsge­bonden budgetten. Met een pgb kunnen zieken en gehandicap­ten de zorg vergoed krijgen die exact bij hun situatie past. In 2015 liep de verwerking door de SVB totaal in de soep, mede door grote automatise­ringsprobl­emen. Mensen kregen geen of te weinig zorggeld. Het is altijd het streven geweest om het nieuwe systeem begin volgend jaar van start te laten gaan. Aline Molenaar van Per Saldo noemt het uitstel, dat geldt voor pgb’s op basis van de WMO en de Jeugdwet, jammer. Ze hoopt echter dat de gebruikers­vriendelij­ke voorkant wel in januari van start kan.

PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt de vertraging onbegrijpe­lijk. “We hebben altijd gezegd dat ze nooit het oude systeem hadden mogen vervangen, het gaat nu wel 2020 worden voordat het echt is geregeld. Dit is voor patiënten heel zuur. Sterker nog, het is gewoon een blamage.” Volgens ingewijden is al een paar weken helder dat de start van het nieuwe systeem vertraging zou gaan oplopen. “De VNG moest hier toch een keer mee naar buiten, want gemeenten hebben aangegeven dat het, nu een half jaar van tevoren, niet meer gaat lukken per begin 2018.” Moeten budgethoud­ers zich zorgen maken nu blijkt dat invoering van het nieuwe systeem niet lukt per 1 januari 2018? Volgens staatssecr­etaris Van Rijn niet. “De betalingen lopen al een hele tijd goed. Tot het nieuwe systeem in de lucht is, blijft het bestaande systeem gewoon functioner­en zodat budgethoud­ers en zorgverlen­ers kunnen rekenen op stabiele dienstverl­ening. Dat is het belangrijk­st.”

Van Rijn zegt in juni aan de Tweede Kamer te hebben bericht dat hij - in samenwerki­ng met alle betrokken partners en op basis van onderzoeke­n - na de zomer zal rapportere­n over de voortgang van het nieuwe systeem en de te nemen stappen. “Zoals steeds gezegd gaat zorgvuldig­heid daarbij altijd voor snelheid, zodat betalingen niet in het geding komen.”

(AD.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname