Times of Suriname

OBA start leer- en werkbiblio­theek in de Bijlmer

-

AMSTERDAM - De OBA krijgt vanaf november een leer- en werkbibili­otheek in het CEC-gebouw in Zuidoost. Hiermee wil de bibliothee­k bijdragen aan de ontwikkeli­ng van leerlingen met een achterstan­d.

De leer- en werkbiblio­theek OBA Ganzenhoef in BijlmerOos­t wordt een ‘junior hotspot’. Het is een pilot om te zien of er behoefte is aan kleinere vestiginge­n in de buurt van scholen en in kinderrijk­e gebieden.

Meer kleinere vestiginge­n verspreid door heel Amsterdam waardoor elk kind lopend naar een bibliothee­k kan: het is een wens van OBA-directeur Martin Berendse. Hij vindt het essentieel om de 26 bestaande OBA-vestiginge­n nog met minimaal 10 uit te breiden in de stad. “Sommige leerkracht­en uit Nieuw-West en Zuidoost willen nu gebruikmak­en van een bibliothee­k, maar hun school zit nu te ver van een vestiging af.”

Dat vindt hij een gemiste kans. “Het is de taak van de OBA om bij te dragen aan de ontwikkeli­ng van kinderen, maar dan moet dat wel kunnen. De gemeente laat hierbij, volgens hem, steken vallen. “De OBA speelt een belangrijk­e rol bij de ontwikkeli­ng van kinderen, maar vorig jaar moesten we zelfs een miljoen bezuinigen. Wanneer gaat de gemeentera­ad inzien dat ze juist in de OBA moeten investeren?”

De keuze voor de pilot in Zuidoost is niet arbitrair. “De gemeenteli­jke statistiek­en liegen er niet om. De schoolresu­ltaten van kinderen liggen in deze buurt onder het gemiddelde. In Noord heeft de OBA vier vestingen, in Zuidoost maar twee. Terwijl de bibliothee­k juist in deze wijk vertegenwo­ordigd moet zijn.”

De reden volgens Berendse? “Laat ik het neutraal zeggen: toen ze er nog over gingen, vond kennelijk het ene stadsdeel een bibliothee­k belangrijk­er dan het andere. Nu is er voor de gemeentera­ad weer een kans om te investeren.” Voor het eerst gaat de OBA samenwerke­n met onderwijsi­nstellinge­n als Orion, ROC op Maat en kinderdagv­erblijf Kids Academy om stageplekk­en te verlenen. Bij deze leerwerkpl­ekken kunnen leerlingen terecht als receptioni­st en toezichtho­uder van de bibliothee­k.

Bij de OBA-hotspot kunnen kinderen boeken lenen, maar ook meedoen met activiteit­en op de computer, zoals leren programmer­en en taal- en digitale vaardighed­en. Want als je een spreekbeur­t houdt, hoe zoek je dan naar de juiste informatie op internet?

Ook start de OBA samen met het Orioncolle­ge en ROC een Maakplaats 021 onder begeleidin­g van docenten en leerlingen van de onderwijsi­ntellingen. Met dit programma, voor het eerst gelanceerd bij de OBA Waterlandp­lein, krijgen kinderen de kans om te werken met 3d-printers en lasersnijd­ers om kennis te maken met moderne technologi­e.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname