Times of Suriname

Zuid-Korea nodigt Noord-Korea uit voor militaire gesprekken

-

ZUID-KOREA - Zuid-Korea wil op 21 juli in gesprek met Noord-Korea over de militaire activiteit­en van het buurland. Het zouden de eerste militaire gesprekken zijn sinds 2015.

Ook wil het land een einde afdwingen van de vijandige activiteit­en in de buurt van de grens tussen de twee Korea’s. Dat heeft de Zuid-Koreaanse viceminist­er van Defensie gisteren gezegd.

“Het doel is om de vijandelij­ke activiteit­en aan beide kanten te staken”, zei de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording gisteren op een persbijeen­komst. Zuid-Korea wil ook de militaire hotlines tussen Noord- en Zuid-Korea herstellen, die vorig jaar door Noord-Korea werden afgesloten in reactie op economisch­e sancties.

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie stelt voor om de militaire gesprekken te houden in het gebouw Tongilgak in de NoordKorea­anse stad Panmunjom vlak bij de grens. Daar vonden ook de laatste militaire gesprekken plaats tussen de twee landen. Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Het voorstel komt ongeveer een week nadat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de noodzaak aanstipte voor een dialoog met Noord-Korea. Die is volgens hem meer dan nodig is om het nucleaire programma van Noord-Korea een halt toe te roepen.

Het land voerde de laatste weken een serie van raketteste­n uit, een doorn in het oog van de Zuid-Koreanen. In een poging Noord-Korea verder te isoleren, bereiden de Verenigde Staten nieuwe sancties voor tegen Chinese banken en bedrijven die zakendoen met het land. Gisteren heeft een Amerikaans­e gezant Myanmar bezocht, dat ontkent militaire betrekking­en met Noord-Korea te hebben. Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis maakte bekend op 1 augustus te willen praten over hervatting van de familieher­enigingsbe­zoeken, die na 2015 werden gestaakt. In de Koreaanse oorlog van 19501953 werden veel families uit elkaar getrokken. Officieel verkeren Noord- en ZuidKorea nog steeds in staat van oorlog. (NU.nl)

 ??  ?? De Australisc­he premier Malcolm Turnbull gisteren in gesprek met soldaten in Sydney.(Foto: SBS)
De Australisc­he premier Malcolm Turnbull gisteren in gesprek met soldaten in Sydney.(Foto: SBS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname