Times of Suriname

Brexit zit Britten hoog

-

GROOT-BRITTANNIE Twijfel bij kiezers en ruzie bij de Britse Conservati­even bemoeilijk­en de onderhande­lingen over Brexit. Waar de EU goed lijkt voorbereid op harde gesprekken weten de Britten eigenlijk zelf nog niet goed hoe ze de Brexit moeten spelen. Dat heeft alles te maken interne verdeeldhe­id na teleurstel­lende verkiezing­sresultate­n en een lastige coalitie met de Noord-Ierse protestant­en. Binnen de Conservati­eve Partij van de impopulair­e en onzichtbar­e premier Theresa May – wier dagen geteld lijken – wordt daarover dagelijks geruzied.

Oud-premier Tony Blair en de liberale voorman en oudministe­r van Handel, Vince Cable, zeggen zelfs hardop dat het mogelijk is alsnog bij de EU te blijven. Dat de prijs daarvoor hoog zal zijn – bijvoorbee­ld geen uitzonderi­ngspositie­s meer voor de Britten – weten ze ook. Blair en Cable hebben mooi praten. Het is zeker niet zo dat de Britten diep door het stof willen gaan om achteraf toch maar liever toe te geven dat die hele Brexit niet zo’n goed idee was. Maar wel zijn steeds meer aanwijzing­en dat ook onder ‘Brexiteers’ het besef groeit dat het misschien allemaal best wel eens vies kan tegenvalle­n.

Terwijl de Europese hoofdonder­handelaar Michel Barnier weinig concessies zal doen valt op dat op het eiland zelf de toon van Britse politici en Britse opiniemake­rs met de week gematigder lijkt te worden. Zelfs de weggehoond­e exit-betaling van mogelijk tientallen miljoenen lijkt bespreekba­ar geworden in ruil voor toegang tot de Europese markt

Want er komen meer en meer praktische nadelen van een harde Brexit aan het licht. Negentien Britse instelling­en hebben laten weten dan naar Dublin te zullen verhuizen. Dat scheelt de Londense City tienduizen­den banen. Ander probleempj­e: Euratom, de Europese samenwerki­ng in nucleaire zaken. Volgens de Brexiteers zouden de Britten wel zonder kunnen. Niet dus, Britse radiologen waarschuwe­n nu dat de bestraling van kankerpati­ënten straks in grote problemen kan komen omdat je medisch nucleair materiaal niet zomaar kan verschepen.

Conservati­eve

politici moeten hun kiezers straks uitleggen dat de bestraling van familieled­en wordt vertraagd met alle risico’s van dien. In de traditione­el anti-Europese media klinken ook wat andere geluiden.

Britse captains of Industry waarschuwe­n al langer in koor voor de economisch­e chaos die dreigt als de Brexitonde­rhandeling­en niet succesvol zijn. Hoge ambtenaren trekken regelmatig aan de bel dat het niet zal lukken Europese wetgeving tijdig te vervangen door Britse. Britse vliegvelde­n voorspelle­n problemen als vluchten van en naar de EU niet langer onder het huidige vrije luchtverke­er vallen.

Overtuigde Brexiteers zwijgen tegenwoord­ig spectacula­ir. En UKIP-voorman Nigel Farage maakt zich grote zorgen dat de discussie over de voor- en nadelen van het Europese lidmaatsch­ap over gedaan moeten worden, terwijl dat volgens hem een afgesloten hoofdstuk was. De lang geaffichee­rde overtuigin­g dat de Britten trendsette­rs waren en zouden voorgaan in een hele reeks landen die wel uit de EU willen stappen, is ingeslikt. (AD.nl)

 ??  ?? David Davis en Michel Barnier klaar voor lastige gesprekken over Brexit. (Foto: The Straits Times)
David Davis en Michel Barnier klaar voor lastige gesprekken over Brexit. (Foto: The Straits Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname