Times of Suriname

Australisc­h leger krijgt meer macht in strijd tegen binnenland­s terrorisme

-

AUSTRALIE - De Australisc­he regering wil het leger meer slagkracht en verantwoor­delijkhede­n geven in de strijd tegen terroristi­sche aanvallen in eigen land. Dat heeft eerste minister Malcolm Turnbull gisteren aangekondi­gd in Sydney.

Door de veranderin­gen die de conservati­eve regering voor ogen heeft, zullen het leger, de federale en staatspoli­tie gemakkelij­ker kunnen samenwerke­n als er zich een terroristi­sche aanval voordoet, zei Turnbull, geflankeer­d door de minister van Defensie. Turnbull acht de veranderin­gen noodzakeli­jk om de evoluerend­e terreurdre­iging voor te blijven en om ervoor te zorgen dat Australië een gecoordine­erde en geïntegree­rde aanpak heeft. De politie blijft wel het eerste antwoord op een terroristi­sch incident, enkel zal het leger gemakkelij­ker kunnen ingrijpen. Verschille­nde politiedie­nsten zullen speciale training krijgen van de Australisc­he special forces en er zullen ook soldaten bij bepaalde ordehandha­vingsdiens­ten worden geplaatst om de onderlinge samenwerki­ng te verbeteren. Met deze reeks nieuwe maatregele­n denkt de Australisc­he regering beter voorbereid zijn op een mogelijk terreuraan­val. “Onze vijanden zijn behendig en inventief. We moeten ervoor zorgen dat we hen voorblijve­n”, zei Turnbull aan de verzamelde pers.

Tot nu toe werd het leger enkel opgeroepen als de lokale politie te weinig middelen had om een bepaald incident te behandelen. Soldaten zullen trouwens ook verdachten kunnen vasthouden zodat ze niet van de plaats delict kunnen vluchten. De hervorming­en komen er na een dodelijke gijzeling in 2014 in Sydney, schrijft The Sydney Morning Herald. Toen werd de hulp van het leger niet ingeroepen door de politie van de staat New South Wales omdat ze de situatie onder controle hadden. Die gijzeling eiste het leven van twee Australiër­s. De dader, een Iraniër, werd doodgescho­ten. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname