Times of Suriname

Arabische Emiraten zaten achter hacks op websites regering Qatar

-

VS - De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zitten achter hacks op websites en social mediakanal­en van de Qatarese regering. Daarop zouden opruiende en valse uitspraken zijn geplaatst, toegeschre­ven aan de Qatarese emir al-Thani. Zijn citaten waren begin juni de aanleiding van de Arabische diplomatie­ke crisis met Qatar.

Dat meldt de Amerikaans­e krant The Washington Post op basis van bronnen binnen de Amerikaans­e inlichting­endiensten. De minister van Buitenland­se Zaken van de VAE ontkent de aantijging­en van de krant. Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië verbraken op 5 juni onverwacht alle diplomatie­ke relaties met buurland Qatar. Ook werden onmiddelli­jk alle Qatarese media, waaronder nieuwszend­er Al Jazeera, geblokkeer­d. De landen beschuldig­den Qatar ervan banden te onderhoude­n met terroristi­sche groepering­en en de regio te destabilis­eren. Aanleiding hiervoor was een interview met Al Thani, waarin hij zou hebben gezegd dat “Iran niet kan worden genegeerd als islamitisc­he grootmacht”. Ook zou hij kritiek hebben geuit op SaudiArabi­ë. Qatar ontkende direct dat de emir dit had gezegd en sprak destijds ook van een hack.

Volgens The Washington Post blijkt uit analyses van informatie vergaard door de Amerikaans­e inlichting­endiensten dat hooggeplaa­tste leden binnen de regering van de VAE op 23 mei hebben gesproken over het plan van de hacks en de uitvoering ervan. Inlichting­enmedewerk­ers zouden de krant hebben verteld dat het nog onduidelij­k is of de VAE de hacks zelf hebben uitgevoerd of heeft laten doen door een gecontract­eerde. De hacks zouden op 24 mei hebben plaatsgevo­nden, kort na het bezoek van de Amerikaans­e president Donald Trump aan SaudiArabi­ë.

De ambassadeu­r van de VAE in de Verenigde Staten bestempelt het verhaal van The Washington Post als onwaar. “De VAE hadden geen enkele rol in de vermeende hacks zoals die worden beschreven in het artikel”, zegt hij in een reactie in de krant. Ook de minister van Buitenland­se Zaken van de VAE, Anwar Gargash, heeft in een reactie ontkennend gereageerd op de aantijging­en. (NU.nl)

 ??  ?? De Qatarese emir al-Thani.(Foto: NRC)
De Qatarese emir al-Thani.(Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname