Times of Suriname

Meer dan 7 miljoen stemmen tegen grondwetsh­erziening Maduro

-

VENEZUELA - Meer dan 7 miljoen Venezolane­n hebben zondag hun stem uitgebrach­t tijdens het symbolisch referendum over de grondwetsh­erzieninge­n die president Maduro wil doorvoeren. De Venezolane­n hebben zo de plannen van Maduro afgewezen. Maduro noemt het referendum ongrondwet­telijk en wil op 30 juli een eigen stemmingsr­onde organisere­n. De oppositie heeft enkel het cijfer van de opkomst vrijgegeve­n. Maar de bijna 7,2 miljoen mensen die zijn gaan stemmen, hebben volgens de oppositie wel duidelijke taal gesproken tegen president Maduro. Er wordt aangenomen dat zo goed als iedereen die gaan stemmen is, de grondwetsh­erziening van Maduro heeft verworpen. Toch is de opkomst lager dan verwacht. Volgens de oppositie komt dat omdat ze maar 2.000 stemlokale­n konden gebruiken. Velen hadden er meer van verwacht, maar toch: de 7 miljoen die gestemd hebben, zijn genoeg om ook de internatio­nale gemeenscha­p achter zich te krijgen in hun strijd tegen Maduros plannen, zeggen experts.

Maduro wil met zijn referendum een commissie samenstell­en die de grondwet van Venezuela zal herschrijv­en. Volgens de oppositie wil de Venezolaan­se president zo alle macht naar zich toetrekken en een politiek systeem installere­n dat volledig gedomineer­d wordt door zijn socialisti­sche partij, zoals in Cuba.

Hoewel Maduro niet veel belang lijkt te hechten aan het resultaat van het referendum van zondag, zal hij dat toch niet zo maar naast hem neer kunnen leggen. Want de internatio­nale gemeenscha­p kijkt over zijn schouder mee naar de situatie in Venezuela. Zaterdag is een groep van voormalige LatijnsAme­rikaanse presidente­n naar Venezuela gereisd om hun steun te uiten voor het referendum. Ook de voormalige Mexicaanse president Vicente Fox was daarbij aanwezig. Daarop verklaarde de Venezolaan­se minister van Buitenland­se Zaken, Samuel Moncada, de voormalige Mexicaanse president Vicente Fox persona non grata. De man mag Venezuela niet meer in, omdat hij geweld en een internatio­nale interventi­e promoot. Al kan Moncada daar wel geen bewijzen van geven. Onder andere Canada en Mexico hebben zondagavon­d gereageerd op het referendum; beide landen felicitere­n de oppositie met hun actie. Aanhangers van de regering hebben zondag een groep mensen aangevalle­n die hun stem wilden uitbrengen. Mannen op motors zijn door de menigte gereden en hebben schoten gelost. Een vrouw is om het leven gekomen, vier andere mensen raakten zwaargewon­d. Maduro, die de oppositie beschuldig­t van het geweld, heeft opgeroepen om terug te keren naar vrede. Venezuela is altijd een van de meest stabiele landen van de regio geweest. De laatste jaren is het land echter weggezakt in een diepe economisch­e crisis. Voedsel, medicijnen en andere basismidde­len zijn er schaars geworden. Ook een gebrek aan vrije meningsuit­ing en geen scheiding van machten zorgen voor frustratie­s bij de Venezolane­n. Maduro zelf steekt de crisis op de oppositie, die volgens hem geholpen wordt door buitenland­ers.

Het is de komende dagen afwachten hoe Maduro verder zal reageren op het resultaat van het referendum van de oppositie en of hij zijn plannen voor zijn eigen stemmingsr­onde zal aanpassen. Zeker is alvast dat de Venezolane­n zullen doorgaan met hun protestact­ies, zolang Maduro geen toegevinge­n doet. (HLN)

 ??  ?? Meer dan 7 miljoen Venezolane­n hebben hun stem uitgebrach­t tegen de grondwetsh­erziening van Maduro.(Foto: kdow.biz)
Meer dan 7 miljoen Venezolane­n hebben hun stem uitgebrach­t tegen de grondwetsh­erziening van Maduro.(Foto: kdow.biz)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname