Times of Suriname

Centrale bank van Canada verhoogt rente voor het eerst in 7 jaar

-

Geachte lezers van Times of Suriname

Op woensdag 12 juli heeft de Centrale Bank van Canada, ook de Bank of Canada (BoC) genoemd, voor het eerst in zeven jaar tijd de beleidsren­te verhoogd.

Volgens de centrale bank neemt de groei toe, waardoor Canada uit het economisch­e slop komt.

De rente gaat met 25 basispunte­n omhoog van 0,25 procent naar 0,75 procent.

Zoals van onderstaan­d grafiek is te zien werd de benchmark van de Bank of Canada voor het laatst in september 2010 verhoogd, toen van 0,75 naar 1,00 procent. De Canadese economie zit momenteel in de grootste groeispurt sinds de recessie van 2008-2009. Gedurende de afgelopen vier kwartalen groeide de economie rap, met minimaal 3%. Door die groei verwachten de centrale bankiers dat de Canadese economie tegen het eind van 2017 weer op volle toeren draait. Met de op woensdag 12 juli aangekondi­gde renteverho­ging, komt ook in Canada voorzichti­g een einde aan een periode waarin geld lenen flink goedkoop werd gemaakt om de economie te stimuleren.

Hiernaast constateer­de de BoC, dat de economisch­e groei in het land zich verbreedt over meerdere sectoren en wordt daarmee duurzamer, waarbij verwacht wordt dat de inflatie in 2018, dicht bij de 2 procent zal uitkomen. Gebaseerd hierop trokken de analisten en economen de conclusie dat er op korte tot middellang­e termijn, we verdere verhoging van de benchmark rente kunnen verwachten.

Als gevolg hierop sprong de koers van de Canadese Dollar t.o.v. de Amerikaans­e Dollar op woensdag 12 juli tot op bijna 79 US-Dollar cent zoals in onderstaan­de grafiek is te zien. Op vrijdag 14 juli steeg de koers verder tot 79,11 cent, het hoogste niveau in 1 jaar, zoals van onderstaan­de grafiek is te zien. Aan de andere kant sloot de koers van de US-Index op vrijdag 14 julitot haar laagste waarde sinds begin van dit jaar, zoals van onderstaan­de grafiek is te zien. In de wereld van vandaag hebben zowel individuen, bedrijven als landen zich laten verleiden door de lage rentestand­en en zich diep in de schulden gestopt.

Met de aankondigi­ng van de renteverho­ging van Canada van woensdag 12 juli geloven analisten dat de era van lage rente voorbij is.

Een normaliser­ing van de rentestand­en zal dramatisch­e gevolgen hebben voor die individuen, bedrijven en landen met torenhoge schulden, en dien ten gevolge is dat zij hun rentelaste­n aangrijpen­d zullen zien stijgen, met faillissem­enten en mogelijk een wereldwijd­e recessie tot depressie als gevolg.

Hiernaast zal inflatie met hogere rentestand­en, spaargelde­n en waarde van obligaties uithollen en wissel zijn op pensioenfo­ndsen en pensioenui­tkeringen.

Wij van PGM Capital, met ons meer dan 25 jaar ervaring op de wereld kapitaalma­rkten zijn tot uw dienst, als uw betrouwbar­e adviseur en vermogensb­eheerder in deze moeilijke tijden die ons te wachten staan.

Tot de volgende week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname