Times of Suriname

Unilever heeft trek in Franse mosterd

-

UTRECHT - Unilever is één van de mogelijke bieders op de mosterd- en ketchuppro­ductie van concurrent Reckitt Benckiser (RB).

Dat stelt de Britse krant Sunday Times. Unilever zou concurrent­ie hebben van onder meer Hormel Foods, een Amerikaans­e producent van levensmidd­elen. Reckitt Benckiser is van oorsprong net als Unilever een conglomera­at in schoonmaak­middelen, personal care, en levensmidd­elen. Het Brits-Duitse bedrijf is sinds de jaren ‘90 meer- en meer uit levensmidd­elen gestapt. Weliswaar is het nog eigenaar van antikeelpi­jn pastiles Strepsils en kocht het voor 16,6 miljard US babymelkpr­oducent Mead Johnson, klassieke voedselpro­ductie maakt nog 4% uit van RB’s omzet. Cillit Bang, Clearasil, Calgon en Durex zijn de bekendste merken van RB. De ‘Franse Mosterd en ketchupdiv­isie’, die tot de wortels van het Britse deaal van RB behoren, is goed voor zo’n 400 miljoen euro omzet per jaar. RB zou hopen op een bod van 2,5 miljard euro, aldus de Sunday Times.

In april besloot RB dit onderdeel eventueel te verkopen, in het kielzog van de schokgolf in de levensmidd­elenindust­rie veroorzaak­t door het overnamebo­d van Kraft Heinz op Unilever. Unilever wuifde die poging weg, maar besloot wel tot een heroverweg­ing van zijn portefeuil­le. Datzelfde deden concurrent­en in de jarenlang redelijk stabiele en volgens critici ingedutte sector, die door de Braziliaan­se durfinvest­eerders achter Kraft Heinz nu is wakker geschud. Eén van de acties die Unilever juist aankondigd­e, was het aanwenden van cash voor overnames, om extra te groeien. Unilever is al eigenaar van een aantal andere sauzen, waaronder Hellmans mayonaise.

Of Unilever daadwerkel­ijk bereid zou zijn om een stevige premie voor een vrij klassiek en weinig innovatief onderdeel van een concurrere­nd bedrijf, lijkt twijfelach­tig. “Unilever zal zijn eigen aandeelhou­ders willen laten zien, dat het juist gediscipli­neerd met kapitaal om kan gaan,” aldus een zakenbanki­er die meerdere deals in de levensmidd­elenindust­rie uitonderha­ndelde. Of RB daadwerkel­ijk tot een verkoop van zijn sauzen overgaat, wil het bedrijf nog niet laten weten. Unilever laat in een reactie aan DFT weten ‘niet op dergelijke marktgeruc­hten in te gaan.’ De geraadplee­gde bankier weet dat RB op zoek is naar cash, om een overbruggi­ngsfinanci­ering voor de aankoop van Mead Johnson in te lossen, wat de waarschijn­lijkheid van een verkoop vergroot. RB stond van 1999 tot 2011 onder leiding van de Nederlande­r Bart Becht. Hij leidt tegenwoord­ig het investerin­gsfonds van één van de 19e eeuwse oprichters­families, de Reimanns. Dit fonds is eigenaar van onder meer Douwe Egberts. (De Telegraaf.nl/Foto: TheStreet. com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname