Times of Suriname

Duiker overleeft 48 uur in onderwater­grot

-

Een Spaanse duiker die twee dagen vastzat in een ondergrond­s grottencom­plex, heeft zijn bijzondere verhaal gedaan. Xisco Gracia moest zonder zuurstofta­nk wachten tot zijn collega hem kwam redden. “De eerste zeven uur had ik nog hoop.”

Drie maanden geleden dook Gracia in Mallorca het water in. Een routinedui­k, samen met een vriend. De twee wilden een grot in kaart brengen. Toen ze zich opmaakten om terug te gaan, ging het mis. De nylon lijn die ze moest helpen de weg terug te vinden, bleek gebroken. “We hebben een uur op de tast gezocht, maar we hebben de lijn niet meer gevonden”, zegt Gracia tegen de BBC. Op dat moment waren ze 900 meter verwijderd van de uitgang.

Inmiddels hadden de twee niet meer genoeg zuurstof om allebei veilig naar buiten te komen. Gracia bleef achter in een ondergrond­se grot waar nog een beetje lucht was, zijn collega zou hulp gaan halen. Er zat niets anders op dan wachten. In het donker. Want de laatste lamp die nog werkte, had een batterij die bijna leeg was. “Naarmate de tijd verstreek, begon ik steeds meer hoop te verliezen”, zegt Gracia tegen de BBC. “Ik dacht, misschien is mijn collega wel verdwaald en weet niemand dat ik hier zit.” De reddingsdi­ensten hadden twee dagen nodig om de duik van ruim 900 meter door het troebele water te maken. In die tijd merkte Gracia het effect van lucht ademen met een hoog CO2-gehalte. “Ik had geen notie van tijd meer. Ik zag lichten en bubbels. Ik dacht dat iemand me kwam redden maar er kwam niemand. Het waren hallucinat­ies.”

Gracia zocht naar zijn mes, ‘voor het geval dat’. Maar uiteindeli­jk kon het reddingste­am de duiker in veiligheid brengen. Een reddingsop­eratie die acht uur duurde. Drie maanden na de hachelijke avontuur heeft Gracia zijn eerste duiken alweer gemaakt. De grot waar hij zestig uur vastzat, heeft hij inmiddels ook opnieuw bezocht. (MSN. COM/Foto:metrotime.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname