Times of Suriname

Weer goudzoeker­s verwijderd uit Rosebel

-

BROKOPONDO - Illegale goudzoeker­s blijven het concessieg­ebied van Iamgold plagen. Vrijdag moest er wederom opgetreden worden om 70 illegale goudzoeker­s te verwijdere­n uit de Rosebelmij­n in Brokopondo. Het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n heeft nadien een werkgroep van wethandhav­ers moeten instellen om te voorkomen dat de groep zich weer op het terrein begeeft.

Het gaat volgens de informatie niet om bewoners van Makamboa en bewoners van het nabij gelegen dorp Nieuw Koffiekamp, maar eerder om gelukzoeke­rs uit andere delen van Brokopondo, tot zelfs opportunis­ten uit de stad. Deze illegalen zijn tussen wal en schip geraakt na de overeenste­mming die Iamgold heeft bereikt met Makamboa over het mijnen in een door het bedrijf aangewezen gebied. Makamboa heeft haar leden moeten registrere­n en die werden voorzien van een badge. Zonder dit identifica­tiebewijs mag niemand naar het 64 hectare grote gebied dat Iamgold ‘in bruikleen’ heeft gegeven aan Makamboa. Uit de exploratie­data blijkt dat er 62 duizend ounces bewezen goud in het gebied zitten, maar daar mogen goudzoeker­s die niet aangeslote­n zijn bij Makamboa geen beroep op doen.

De leden van Makamboa worden erkend door Iamgold, maar de overige goudzoeker­s hebben de status van illegalen die zonder toestemmin­g het concessieg­ebied betreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname