Times of Suriname

Welzijn wil probleem rond in aanbouwzij­nde pand Justitie Nickerie snel oplossen

-

NICKERIE - De bouwwerkza­amheden van het in aanbouwzij­nde pand van Justitie in Nickerie, waarmee in 2010 een aanvang is gemaakt, liggen al langer dan vijf jaar stil. Hoewel de ad interim minister van Justitie en Politie (Juspol), Ferdinand Welzijn, weet dat hij tijdelijk belast is met het beheer van Juspol, wil hij alle stakeholde­rs die betrokken zijn bij dit project, te weten het Hof van Justitie en de Ministerie­s van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C) en Financiën, bij elkaar brengen om na te gaan hoe snel zij het probleem kunnen oplossen. Welzijn denkt dat als de actoren in dit project bij elkaar komen en alle neuzen in dezelfde richting staan, dit probleem binnen zes maanden opgelost kan zijn. Tijdens een tweedaags werkbezoek aan Nickerie, vrijdag en zaterdag, heeft de bewindsman zich georiëntee­rd bij het pand aan de Gouverneur­straat.

Het gebouw dat voor bijkans 75% is afgerond, staat er volgens de bewindsman “verwaarloo­sd en overwoeker­d bij” en biedt onderdak aan zwervers. Welzijn zegt dat dit voor hem de grootste ‘trigger’ is geweest om Nickerie te bezoeken. “Het is voor mij toch wel van belang om deze achteruitg­ang niet verder te laten verlopen maar die stop te zetten en na te gaan op welke manier we daarin een oplossing kunnen brengen”, meent hij. Daarom wilde hij zich persoonlij­k orienteren om te zien in welke staat het gebouw verkeert en “wat er gedaan kan worden om het snel van de grond te trekken”.

De werkzaamhe­den zijn in 2011 stopgezet, omdat er volgens de bewindsman ad interim een dispuut was tussen de aannemer en de overheid. Volgens Welzijn is er contact gemaakt met het Ministerie van OWT&C en de aannemer, om na te gaan op welke manier deze zaak kan worden vlotgetrok­ken. Tijdens een persconfer­entie na de eerste dag van zijn werkbezoek aan Nickerie, merkt hij op dat het probleem tussen de aannemer en de overheid ietwat gecomplice­erd is. Het gaat er volgens hem om dat de gebruiker, het Hof van Justitie, zich niet kon vinden in de inrichting van het gebouw en wijziginge­n aanbracht in het bestek. “Dat betekent dat er meer kosten aan verbonden zijn, waardoor er een verschil van mening ontstaat over wie dan voor de kosten moet opdraaien.” Welzijn zegt dat hierdoor partijen ver uit elkaar staan. Zijn bedoeling is om partijen weer bij elkaar te krijgen om een oplossing te vinden. De bewindsman werkt ernaartoe om het gebouw in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd te krijgen. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname