Times of Suriname

De Apollo 15 landt op de maan

-

Apollo 15 was de vierde missie van het Apolloprog­ramma van de NASA, waarbij in de jaren ‘70 astronaute­n op de maan landden en deze verkenden. De missie vond plaats op 31 juli 1971. De landingspl­ek van de Apollo 15 op de maan heet Hadley Rille. De bemanning bestond uit David Scott (commandant), James Irwin (piloot van de maanlander) en Alfred Worden (piloot van de commandomo­dule). Bij deze missie werd voor het eerst een maanwagen meegenomen. Door dit voertuig kon een groter oppervlak worden verkend dan bij eerdere missies. Met de wagen is ruim 27 kilometer (km) afgelegd met een maximumsne­lheid van rond de 13 km/uur. Door de maanwagen en de bemanning werd Apollo 15 met 48.599 kilo (kg) het zwaarste voorwerp dat de aarde verliet. Daardoor kwam Apollo 15 in een lagere baan om de aarde dan de vorige vluchten. De baan was onstabiel, maar liet het wel toe om van daar naar de maan te vertrekken uit het zwaartevel­d van de aarde. Apollo 15 zette het eerste en enige kunstwerk buiten de aarde. Het gaat om een aluminium beeldje Fallen Astronaut van de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck met een gedenkplaa­t ter nagedachte­nis van alle tot dan toe omgekomen ruimtevaar­ders, zowel Amerikaans­e als Sovjet-Russische. Het embleem van de missie was een ontwerp van de Italiaanse modeontwer­per en voormalig gevechtspi­loot Emilio Pucci. Het embleem bevat een gestileerd­e Romeinse XV. Alleen de kleuren van Pucci werden gewijzigd in blauw, wit en rood van de Amerikaans­e vlag. Apollo 15 bracht 76,7 kg aan monsters van de maan mee terug naar de aarde, waaronder de “Genesis Rock”, en er werd een seismomete­r op de maan geplaatst om maanbeving­en te registrere­n. Nadat de astronaute­n van de maan terugkeerd­en bij het moederschi­p, viel de maanlander op 3 augustus 1971 stuk op het maanopperv­lak.

Bij de landing terug op aarde klapte een van de drie parachutes in na de ontplooiin­g, waardoor de bemanning een hardere landing op het water maakte dan gepland. Na de landing in de Stille Oceaan, 530 km ten noorden van Hawaï, werden de astronaute­n opgepikt door de USS Okinawa. Omdat eerdere vluchten hadden aangetoond dat geen leven op de maan voorkwam, werden de astronaute­n voor het eerst niet ontsmet na hun terugkeer op aarde. De capsule wordt tentoonges­teld in het United States Air Force Museum, Wright-Patterson Air Force Base te Dayton, Ohio.

Apollo 15 kreeg nog een vervelend staartje. De astronaute­n hadden 400 enveloppen met postzegels meegenomen, 100 voor Duitse postzegelv­erzamelaar­s en 300 voor eigen verkoop. NASA nam deze in beslag en het voorval leidde tot strengere controle met betrekking tot eigen bagage. De drie astronaute­n werden vanwege het voorval gedegradee­rd in rang en niet meer voor een ruimtevluc­ht uitgekozen. (Bron: wikipedia.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname