Times of Suriname

Schiphol berispt op laagste prijsgaran­tie: webwinkels zijn soms goedkoper

-

AMSTERDAM - Reizigers op Schiphol doen er goed aan niet massaal taxfree inkopen te doen omdat het nergens in Nederland goedkoper zou zijn. De garantie van See Buy Fly dat het winkelpara­dijs op de luchthaven bij speciale aanbieding­en de laagste prijzen in Nederland biedt, is niet correct. Webwinkels zijn namelijk soms goedkoper, wat door de luchthaven in de voorwaarde­n onvoldoend­e duidelijk wordt gemaakt.

Dat stelt de Reclame Code Commissie in een voorlopige uitspraak over een klacht die de Consumente­nbond heeft ingediend. Volgens de bond worden reizigers gelokt met de belofte dat belastingv­rij winkelen achter de paspoortco­ntrole gegarandee­rd het goedkoopst van Nederland is. In de praktijk zijn de reizigers soms duurder uit. In een prijsverge­lijking bleken twee van vijftien onderzocht­e producten in winkels buiten de luchthaven inclusief btw goedkoper te zijn dan bij de See Buy Fly-winkels exclusief btw. Volgens Schiphol wordt in de voorwaarde­n duidelijk gemaakt dat webwinkels niet meetellen bij de laagste prijsgaran­tie. Volgens de Reclame Code Commissie (RCC) is dat onvoldoend­e. Volgens de reclamewaa­khond is er sprake van “een verborgen houden van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformee­rd besluit over een transactie te nemen.” De RCC vervolgt in de uitspraak: “Nu de uiting de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlands­e Reclame Code (NRC) en daardoor oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC.”

Volgens de RCC moet Schiphol niet meer op deze manier adverteren. De waakhond adviseert de luchthaven bij de laagste prijsgaran­tie direct met een asterisk te verwijzen naar de beperkende voorwaarde­n, waarbij duidelijk wordt dat webwinkels niet meetellen bij de garantie dat de betreffend­e producten van See Buy Fly het goedkoopst van Nederland zijn. Schiphol laat in een reactie weten dat dit advies meteen is opgevolgd. Verder wijst de luchthaven erop dat als klanten het product elders goedkoper aantreffen, het prijsversc­hil wordt terugbetaa­ld.

Volgens Schiphol is het ook ‘heel gangbaar’ dat webwinkels worden uitgeslote­n bij laagste prijsgaran­ties. Volgens de Consumente­nbond is dat niet altijd het geval en heeft de reclamewaa­khond niet voor niets Schiphol gevraagd deze beperkende voorwaarde duidelijke­r aan te geven voor consumente­n. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname