Times of Suriname

Massale sluiting politiebur­eaus levert meer op dan verwacht

-

DEN HAAG - De sluiting van honderden politiebur­eaus en -kantoren levert tientallen miljoenen meer op dan verwacht. De politietop rekent vanaf 2025 op een jaarlijkse bezuinigin­g op de huisvestin­gskosten van 115 miljoen euro, terwijl de opdracht van het kabinet een besparing van 76,5 miljoen euro was.

Dat meldt het AD zaterdag op basis van een interne politiepro­gnose. Een woordvoerd­er van de Nationale Politie bevestigt de berichtgev­ing van het AD hierover, maar benadrukt dat het slechts om prognoses gaat die in maart zijn gemaakt en dat er nog van alles kan veranderen. Volgens hem moeten alle plannen nog op haalbaarhe­id worden getoetst.

Sinds 2014 zijn er in het hele land 148 politiebur­eaus gesloten. Er kwamen 76 kleinere politiepos­ten bij, waar burgers geen aangifte kunnen doen, maar wel kunnen binnenlope­n voor contact met agenten.

Een andere trend is die van het ‘pop-upbureau.’ Dat houdt in dat wijkagente­n tijdelijk in een leegstaand pand, camper of café neerstrijk­en. Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleidi­ng van de Nationale Politie, noemt dat “een hele mooie ontwikkeli­ng”.

Ondanks dat veel politiebur­eaus worden gesloten, ziet de korpsleidi­ng de toekomst met vertrouwen tegemoet, liet Huyzer zaterdag weten. “Het sluiten van een politiebur­eau betekent een omslag in werken van politiemen­sen. We stoppen ons geld minder in stenen en meer in mobiel werken, ICT en bereikbaar­heid”, zegt ze. “We willen er naartoe dat de politie zich niet verstopt achter muren en in bureaus, maar dat agenten zelf burgers opzoeken.” Vanuit de gemeenten waar politiebur­eaus of -posten zijn of worden gesloten klinken kritische geluiden. In PijnackerN­ootdorp dreigt sluiting van het enige politiebur­eau. De plaatselij­ke agenten moeten hun werk vanuit Zoetermeer gaan doen, twintig minuten verderop. “Ik kan dit niet verkopen aan mijn burgers,” zegt burgemeest­er Francisca Ravenstein. “Dit is heel slecht voor de veiligheid in onze gemeente.”

De Centrale Ondernemin­gsraad van de politie is ook niet blij met de sluitingen. Voorzitter Rob den Besten is verbaasd dat er meer op huisvestin­g wordt bezuinigd dan nodig is. “De alternatie­ven zijn nog lang niet op orde, denk aan de mogelijkhe­id voor mobiel werken, de ICT en het plaatsbepa­lingssyste­em in auto’s. Los dat nou eerst op, voordat je nog meer panden sluit.” (NU.nl)

 ??  ?? Het gaat om een proef waarmee het bedrijf wil kijken of de spits beter gespreid kan worden.
Het gaat om een proef waarmee het bedrijf wil kijken of de spits beter gespreid kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname