Times of Suriname

Nederlands­e dames naar halve finales EK

-

VOETBAL - Voor de tweede keer in de historie heeft het Nederlands vrouwenelf­tal zich gekwalific­eerd voor de halve finale van het EK. In Doetinchem was Oranje zaterdag met 2-0 te sterk voor Zweden, dat vorig jaar nog de finale van de Olympische Spelen haalde. Lieke Martens en Vivianne Miedema waren goed voor de doelpunten bij Oranje, dat het woensdag opneemt tegen Engeland of Frankrijk.

Op de Vijverberg speelde Oranje een solide eerste helft. Niet alleen kwam de ploeg van Sarina Wiegman op voorsprong, maar ook wisten de Leeuwinnen het Zweedse gevaar in te perken: de Scandinavi­ërs hadden voor rust nauwelijks mogelijkhe­den. De eerste kansen van de wedstrijd waren dan ook voor Oranje. Sherida Spitse schoot ruim over uit een vrije trap, terwijl Martens zichzelf vrijspeeld­e aan de rand van het strafschop­gebied en net over de rechterkru­ising schoot. Diezelfde Martens ontfermde zich even later over een vrije trap, nadat Miedema in het strafschop­gebied werd neergelegd. Hoewel Oranje dus een penalty leek te verdienen, was de vrije trap voldoende om te scoren. Martens schoof de bal laag in de rechterhoe­k, buiten bereik van de Zweedse keepster. Oranje bleef comfortabe­l voetballen en nam de voorsprong mee de rust in. In de tweede helft kwam Zweden echter sterker uit de startblokk­en.

Fridolina Rolfö was bijna verantwoor­delijk voor de gelijkmake­r, maar de geklopte keepster Sari van Veenendaal zag tot haar opluchting dat de bal naast zeilde na een uithaal van de aanvalster. Ook een hard schot van Stina Blacksteni­us trof geen doel. Aan de overzijde was Miedema niet gelukkig met een kopbal, maar na 63 minuten was het toch raak voor de geplaagde spits.

Miedema was het eindstatio­n van een vlotte counter en werd gevonden door Shanice van de Sanden, waarna ze van dichtbij kon binnentikk­en: 2-0. Martens bracht de aanval op gang met een afgemeten lange bal van achteruit. Miedema was even later dicht bij de 3-0, maar mikte uit kansrijke positie voorlangs. Tien minuten voor tijd werd een Zweeds doelpunt afgekeurd wegens buitenspel en dus wist Oranje uiteindeli­jk ook de nul te houden. (VZ)

??  ?? Vivianne Miedema maakt hier de 2-0 voor Nederland. (Foto: Nusport)
Vivianne Miedema maakt hier de 2-0 voor Nederland. (Foto: Nusport)