Times of Suriname

Europese Commissie brengt geschut in stelling richting Polen en begint strafproce­dure

-

POLEN - Vakantie of niet, het conflict tussen de Europese Commissie en de rechts-nationalis­tische regering van Polen over de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht loopt steeds verder op. Een omstreden wet over de organisati­e van gewone rechtbanke­n was vrijdag nog maar net gepublicee­rd in de Poolse staatscour­ant of Brussel zette een strafproce­dure in werking, zo maakte het zaterdag bekend.

De ruzie tussen de Poolse regering en de Europese Commissie duurt al ruim anderhalf jaar. Het begon met een wet die de Poolse autoriteit­en een grotere greep geeft op het Constituti­onele Hof. Deze zomer kwamen daar nog eens vier nieuwe wetten bij. Een daarvan voorziet erin dat vrijwel alle rechters van het Hooggerech­tshof per direct ontslagen en vervangen kunnen worden. Een andere wet verstevigt de invloed van het parlement op de KRS, de Poolse raad voor de rechtspraa­k. Een derde wet geeft de minister van Justitie de bevoegdhei­d rechters van gewone rechtbanke­n aan te stellen of te ontslaan. Volgens EU-Commissari­s Frans Timmermans dreigen al deze wetten bij elkaar de rechterlij­ke macht onder politieke controle te brengen, wat het einde van de rechtsstaa­t in Polen zou betekenen. Hij eist dat de onafhankel­ijkheid van het Constituti­onele Hof wordt hersteld. Voorts vaardigde hij de afgelopen week een zogeheten ‘Aanbevelin­g’ uit waarin voorstelle­n worden gedaan de vier meest recente wetten zodanig aan te passen dat de ‘systeemdre­iging voor de rechtstaat’ wordt weggenomen. De Poolse regering krijgt een maand om daarop te reageren. Het is inmiddels de derde aanbevelin­g, twee eerdere aanbevelin­gen leidden tot niets.

Begin vorige week verraste de Poolse president Andrzej Duda vriend en vijand door zijn veto uit te spreken over twee van de vier door Brussel gewraakte nieuwe wetten. Daarbij ging het om de wet op het Hooggerech­tshof en de wet op de KRS. Duda zei de komende maanden te willen gebruiken om in overleg met de regering tot een andere oplossing te komen. De Commissie in Brussel juicht de presidenti­ële actie toe, maar is er niet gerust op dat de autoriteit­en in Warschau het zomerreces van de EUinstelli­ngen niet zullen aangrijpen om alsnog alle omstreden juridische hervorming­en door te drukken. Vandaar dat de Commissie al het geschut in stelling heeft gebracht om ondanks de vakantie zo nodig snel te kunnen reageren.

Dat bleek meteen vrijdag. Zodra de wet op de normale rechtbanke­n officieel was gepublicee­rd, maakte de Commissie een begin met een strafproce­dure die bij een onbevredig­ende reactie uit Warschau kan leiden tot het indienen van een aanklacht bij de Europese rechter vanwege schending van de Europese democratis­che wetten en regels.

Mocht de regering in Polen de komende weken proberen rechters van het Hooggerech­tshof te ontslaan of met gedwongen pensioen te sturen, dan staat de Commissie volgens Timmermans klaar om ‘onmiddelli­jk’ een begin te maken met een Artikel-7procedure. Deze kan leiden tot de zwaarst mogelijke staf in de Europese Unie: het ontnemen van het stemrecht. Deze procedure wordt ook wel de ‘nucleaire optie’ genoemd. De Poolse regering noemt alle Brusselse kritiek ongerechtv­aardigd. Zij zegt dat haar justitiële hervorming­en nodig zijn om een verouderd rechtssyst­eem te moderniser­en en meer in overeenste­mming te brengen met de wensen van het volk. Volgens haar is de rechterlij­ke macht nooit gezuiverd van oud-communiste­n. “Dezelfde rechters die in de jaren tachtig strijders van (het vrije vakverbond) Solidarite­it straffen van vijf jaar gevangenis oplegden, verdedigde­n in de jaren negentig en 2000 oligarchen en het postcommun­istische systeem. Dit moest veranderen. De meerderhei­d van de Poolse bevolking wil deze hervorming,” zegt vicepremie­r Mateusz Morawiecki in een interview met de Financial Times. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname