Times of Suriname

Verenigd Koninkrijk ontneemt nationalit­eit van 150 jihadisten

-

VERENIGD KONINKRIJK - Het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen jaren 150 jihadisten en andere criminelen de Britse nationalit­eit ontnomen. Het gaat hierbij alleen om personen die een tweede paspoort hebben.

De overheid is bang dat de voormalig staatsburg­ers anders terug zouden komen naar hun thuisland, als Islamitisc­he Staat (IS) ineenstort, schrijft The Sunday Times gistermidd­ag.

Er zouden zeker 850 mensen naar Irak en Syrië zijn afgereisd om mee te vechten met de terreurgro­ep. Daarvan is de helft weer teruggekee­rd en zijn ongeveer 130 personen omgekomen.

Britse veiligheid­sdiensten schatten het aantal jihadgange­rs en -bruiden dat mogelijk terugkeert op driehonder­d. Om te voorkomen dat ze op Britse bodem een gevaar vormen is bij een deel hen de Britse nationalit­eit ontnomen. Het gaat alleen om jihadisten en criminelen die ook nog een andere nationalit­eit hebben. Volgens het internatio­naal recht is het namelijk verboden om mensen statenloos te maken.

Ook Nederland heeft de bevoegdhei­d om de Nederlands­e nationalit­eit van jihadgange­rs met een tweede paspoort af te pakken. De Eerste Kamer heeft in februari met het plan ingestemd, nadat de Tweede Kamer vorig jaar al akkoord was gegaan. Net als bij de Britten moet deze wet voorkomen dat jihadisten bij terugkeer een gevaar vormen. IS verliest steeds meer macht in Irak en Syrië. Recent hebben Iraakse troepen Mosul heroverd, de strijd om het Syrische Raqqa is nog gaande.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname