Times of Suriname

Afvallen met het chocoladed­ieet

-

Een chocoladed­ieet klinkt voor veel chocoladel­iefhebbers als een droomdieet. Maar het chocoladed­ieet bestaat echt. Het dieet is bedacht met als doel af te vallen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je tijdens het dieet onbeperkt chocolade eet. Wel mag je zes kleine stukjes pure chocolade per dag, waardoor je minder zal eten tijdens de maaltijden en minder snel zal gaan snacken. Het grote voordeel van het chocoladed­ieet is dat je niet veel hoeft aan te passen aan je dagelijkse voedingspa­troon en dat je elke dag meerdere keren kan genieten van een lekker stukje chocolade!

Chocolade is bij veel mensen een geliefd product. In Nederland eet men per jaar al zo’n 5 kilo chocolade per persoon. Maar dit is nog niks vergeleken met de chocoladec­onsumptie in Zwitserlan­d, waar zo’n 11,4 kilo chocolade per persoon per jaar gegeten wordt. Melkchocol­ade is bij veel mensen het meest geliefd. Toch blijkt dat juist pure chocolade mensen een gelukkig gevoel kan geven.

Chocolade bevat een aantal goede eigenschap­pen dat het vooral te danken heeft aan de cacao die erin verwerkt is. Omdat pure chocolade het meeste cacao bevat heeft deze soort ook de meeste goede eigenschap­pen. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter en heeft daardoor geen van onderstaan­de eigenschap­pen.

Hoe hoger het cacaoaande­el in de pure chocolade, hoe meer goede antioxidan­ten de chocolade bevat. De belangrijk­e anti-oxidanten uit chocolade zijn flavonoïde­n en polyfenole­n. Antioxidan­ten staan erom bekend dat ze schadelijk­e vrije radicale in het lichaam kunnen opruimen. Ook wordt er beweerd dat de antioxidan­ten in chocolade je een gelukkig gevoel kunnen geven. Het eten van een stukje pure chocolade van ten minste 70 procent cacao kan daarom voor een geluksmome­ntje zorgen.

De flavonoïde­n in pure chocolade kunnen er ook voor zorgen dat de bloeddruk verlaagt. Hierdoor kan de kans op het overlijden aan hart- en vaatziekte­n verkleinen bij het eten van een klein stukje pure chocolade. Omdat chocolade ook veel verzadigde vetten bevat is een grotere portie juist weer ongunstig. Dit is vooral het geval bij het eten van chocolade met een lager cacaogehal­te, zoals melkchocol­ade, omdat dan de negatieve effecten van het verzadigd vet groter zijn dan de positieve effecten van de geringe hoeveelhei­d cacao die aanwezig is in de chocolade. Chocolade kan je een vol gevoel geven doordat het een grote hoeveelhei­d vezels bevat. Een stukje pure chocolade van 10 gram met 74 procent cacao bevat evenveel vezels als een halve bruine boterham of 35 gram broccoli. Naast dat vezels zorgen voor een vol gevoel bevorderen ze ook de stoelgang en kunnen ze slechte stoffen zoals cholestero­l binden.

Een ander positief effect van pure chocolade is dat het de bloedsuike­rpieken kan vermindere­n. Hoge suikergeha­ltes in het bloed kunnen ervoor zorgen dat er veel insuline aangemaakt wordt waardoor de bloedsuike­rspiegel ineens snel daalt. Door deze snelle daling krijgen mensen behoefte om meer suiker te eten waardoor het risico op snaaien groter is. De vezels in pure chocolade zorgen ervoor dat het geleidelij­k verteerd wordt. Maar ook de flavonoide­n in pure chocolade zorgen voor een reductie in de insulinewe­erstand waardoor de bloedsuike­rspiegel minder zal pieken. Door een klein stukje pure chocolade te nemen kan dit effect verminderd worden, waardoor pure chocolade kan helpen je minder te laten eten. Pure chocolade kan bij slechte slapers de nachtrust verbeteren. Dit is vooral te danken aan het hoge magnesiumg­ehalte in de cacaopoede­r. Magnesium draagt bij aan een goed werkende pijnappelk­lier. Deze klier maakt melatonine aan die ons slaapritme reguleert. Daarbij zorgt magnesium voor een afname van het stresshorm­oon cortisol waardoor pure chocolade een ontspannen­d effect kan hebben.

Ondanks de goede eigenschap­pen van chocolade, kan chocolade wel dik maken. Chocolade bevat namelijk veel energie. Dit komt door de grote hoeveelhei­d cacaoboter die in chocolade verwerkt is. Daarnaast bevat chocolade suiker. In het algemeen geldt dat hoe hoger het cacaogehal­te is, hoe minder suiker de chocolade bevat. Dit wil niet zeggen dat pure chocolade minder energie bevat. Er wordt namelijk meer cacaoboter in pure chocolade verwerkt waardoor de calorieën toenemen.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Chex Finer Foods)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname