Times of Suriname

Gematigde drinkers hebben laagste kans op diabetes

-

Mensen die gematigd bepaalde soorten alcohol drinken, zouden een lagere kans hebben op het ontwikkele­n van diabetes type 2 dan personen die andere hoeveelhed­en alcohol drinken.

Dat blijkt uit data verkregen uit een grootschal­ig gezondheid­sonderzoek dat ruim vijf jaar duurde onder meer dan 70.000 Denen. De onderzoekd­eelnemers deelden gedurende deze jaren gegevens over hun drankgewoo­nten en andere details over hun gezondheid, die zijn gepublicee­rd in het tijdschrif­t Diabetolog­ia. Belangrijk om te vermelden is dat geheelonth­ouders de laagste kans hebben op het ontwikkele­n van diabetes type 2. 859 mannen en 887 vrouwen kregen in deze jaren diabetes. De onderzoeke­rs berekenden daarop welke mate van alcoholcon­sumptie de laagste kans op diabetes als gevolg heeft. Daaruit kwam naar voren dat veertien alcoholisc­he dranken voor mannen en negen voor vrouwen het meest gunstige effect zouden bewerkstel­lingen van alle drinkhoeve­elheden. Mannen hebben bij deze hoeveelhei­d alcohol 43 procent minder kans op diabetes, vrouwen 58 procent.

Ook werd de relatie bekeken tussen de soorten alcohol en de kans op diabetes. Mannen die tussen de een en zes biertjes per week dronken, zagen hun kans op de ziekte met 21 procent slinken. Bij vrouwen werd er geen associatie tussen bier en diabetes aangetroff­en. Bij deze onderzoeks­groep werd wel een verband gemerkt tussen likeuren en diabetes. Vrouwen die wekelijks zeven of meer eenheden likeur consumeerd­en, zagen hun kans op de ziekte juist met 83 procent toenemen. Zowel bij mannen als bij vrouwen werd er een verlaagde kans op diabetes aangetroff­en wanneer zij zeven of meer glazen wijn per week drinken. Mannen zagen hun kans met 25 procent verlagen en vrouwen 30 procent.

Mogelijk heeft de bijbehoren­de levensstij­l van mensen die drinken ook te maken met de lagere kans op diabetes. Zij aten doorgaans gezonder en hadden gemiddeld een lager BMI (body mass index). Professor Janne Tulstrup benadrukt dat deze conclusie wordt getrokken op basis van vijf jaar aan gegevens, maar ziet geen reden om aan te nemen dat de resultaten anders zouden zijn wanneer deze periode verlengd wordt. Diabetes type 2 komt het vaakst voor, negen op de tien mensen met suikerziek­te heeft diabetes type 2. Diabetes type 2 is het enige type waarbij de levensstij­l van invloed is. (MSN.COM/Foto: The

Netherland­s BV)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname