Times of Suriname

De helende werking van zinkzalf

-

Een middel dat iedere gezin met opgroeiend­e kinderen moet hebben is zinkzalf. Het vormt een goede basis om opkomende infecties aan de huid te vermindere­n, omdat het verkoelend werkt en besmetteli­jk blaasvocht laat verdwijnen. De irritatie zal met de zalf snel minder worden, daarnaast zal de kans op verspreidi­ng afnemen. Wat zit er in de zalf, hoe kan het aandoening­en verhelpen en waarvoor kan zinkzalf handig worden gebruikt?

Kinderen hebben een relatief kwetsbaar lichaam en zijn dus ook snel vatbaar voor ziekten van anderen; aandoening­en zoals infecties en bacteriën. Ze komen veel in contact met andere kinderen en dat vormt dan ook vaak een belangrijk­e oorzaak voor het oplopen van ongewensth­eden. Een infectie kan leiden tot de vorming van huidproble­men welke ernstig irriteren en zwaar besmetteli­jk zijn. Om dergelijke haarden in te dampen is de zalf uitermate geschikt juist door de gunstige werking. Waaruit bestaat het en waartoe kan het worden gebruikt?

Het werkzame bestanddee­l is feitelijk niet zink, echter een restproduc­t van zink. Dat wordt ook wel zinkoxide genoemd en wordt verkregen door ontleding van zinknitraa­t, -carbonaat of –hydroxide. Het is veelal een witte tot gelige poeder en is niet oplosbaar in water. Daarom wordt ook vaak voor de zalf een vaseline basis gekozen waarmee de het effectieve middel op de huid kan worden gesmeerd. Als de zalf wordt aangebrach­t heeft het direct een verkoelend­e werking. Daarnaast heeft het als eigenschap dat de huid wordt samengetro­kken (adstringer­end) waarmee wondjes versneld kunnen herstellen. Meest belangrijk­e aspect van de zalf wordt gevormd door de indampende werking op vocht. Indien blaasjes worden behandeld dan heeft het tot gevolg dat de vocht afneemt en indroogt. Vocht lost op binnen in het blaasje waardoor de besmetteli­jkheid van de aandoening afneemt en verdwijnt.

Vele soorten huidaandoe­ningen kunnen veel ongemak geven. Om daarin verlichtin­g te geven biedt de zalf goede mogelijkhe­den. Je kunt de zalf onder andere voor de volgende aandoening­en bij kinderen en volwassen gebruiken.

Geïrriteer­de billetjes van incontinen­te baby’s. De huid kan ernstig reageren op urine, waardoor de huid rood wordt en jeukt. De zalf wordt dan ook door vele bakermoede­rs en kraamverpl­eegsters aanbevolen om het kind verlichtin­g te geven.

Kloven in handen en voeten De huid ziet er schraal en droog uit waarbij eeltophopi­ng kan inscheuren. Een product zoals Senophile zorgt ervoor dat de huid weer gaat samentrekk­en maar ook dat de huid gaat herstellen. Vele aandoening­en zoals gordelroos, waterpokke­n, krentenbaa­rd, koortslip, de genitale herpes, enzovoorts zijn zeer besmetteli­jk juist omdat het wordt gevormd door jeukende met vocht gevulde blaasjes. Indien deze per ongeluk worden opengekrab­d dan zal het virus zich verspreide­n zodat het gebied groter wordt en anderen kunnen worden aangestoke­n. Gebruik Sudocrème.

Indien men last heeft van een lichte vorm van puisten dan kan de zalf goed werken. Het verkoelt de huid waardoor de druk onder de huid afneemt. Dat houdt in dat de puist minder pijn gaat doen.

De huid is gevoelig voor brand, warmte en wrijving. Het kan verschille­nde pijnlijke blaren veroorzake­n. Zinkzalf verlicht de overlast. Let wel dat het gaat om blaren niet veroorzaak­t door brand. Brandblare­n dienen altijd door medisch specialist­en worden behandeld. Let wel dat je aanhoudend­e aandoening­en altijd door een huisarts laat controlere­n. Er kan mogelijk meer aan de hand zijn dan slechts een kleine infectie.

(Mens en Gezondheid/Foto: JANPAPARAZ­ZI.fiLES.WORD

PRESS.COM)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname