Times of Suriname

Hof beslist afwijzend

-

PARAMARIBO – Het Hof van Justitie heeft gisteren afwijzend beslist op het verzoek van de raadsliede­n Murwin Dubois en Raoul Lobo om het volledige dossier te kunnen ontvangen in de zaak van de twee terreurver­dachten RA en NI. Dubois bevestigt dit. De gronden van de afwijzing zijn hem nog niet bekend. Hij geeft aan dat het Openbaar Ministerie (OM) een gerechteli­jk vooronderz­oek heeft gelast.

De raadsliede­n dienden hun bezwaar in bij het hof, nadat hen werd medegedeel­d dat zij slechts de processen-verbaal van het verhoor van hun clienten zullen krijgen. Dubois vindt dat er sprake is van een waas van geheimzinn­igheid. Het hof nam het bezwaar woensdag in behandelin­g en nam gisteren een beslissing. Dubois merkt op dat het Openbaar Ministerie alles uit de kast haalt, zodat de verdedigin­g zo lang mogelijk weinig van de zaak afweet. Het OM doet een beroep op artikel 22 van het Wetboek van Strafvorde­ring om niet de volledige processtuk­ken af te staan aan de raadsliede­n. Volgens de raadsman brengt dit met zich mee, dat de verdedigin­g geen beeld heeft van wat er aan belastend materiaal in het dossier zit. Zij heeft slechts de verklaring­en van haar cliënten.

Dubois zegt dat de verdedigin­g recht heeft op het volledige dossier. Hij maakt voor het eerst mee dat rond een strafzaak een dergelijke geheimzinn­igheid bestaat en dat zelfs niet het volledige dossier wordt afgestaan.

RA en NI worden verdacht van het treffen van voorbereid­ingshandel­ingen voor het plegen van een aanslag op het leven of de vrijheid van een hoofd van een bevriende staat.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname