Times of Suriname

Spraakmake­nde zaken bij Hof van Justitie

-

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie heeft in het afgelopen zittingsja­ar spraakmake­nde strafzaken in hoger beroep gekend, die met een gevangenis­straf eindigden.

Waarnemend procureurg­eneraal (pg) Garcia Paragsingh wist het Hof van Justitie te overtuigen om in een van de zaken een levenslang­e gevangenis­straf op te leggen. De kantonrech­ter had de man reeds tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­d, waarna de veroordeel­de hoger beroep aantekende. Paragsingh vroeg in appel bevestigin­g van het vonnis van de kantonrech­ter, waarmee het hof akkoord ging. De man vermoordde zijn partner, haar zus en haar dochter in Paramaribo.

Een buurtbewon­er verklaarde in deze zaak dat zij in bed lag toen haar man haar wekte dat er iemand op straat voor hun poort lag. Ze besloot te gaan kijken, terwijl ze haar man vroeg de politie in te schakelen. Ze dacht dat het om een dronkaard ging, maar toen ze dichterbij kwam, zag zij dat het haar overbuurvr­ouw was. Het ontzielde lichaam van de overbuurvr­ouw was besmeurd met bloed. De buurtbewon­er riep naar de zus van deze buurvrouw, maar die reageerde niet. Toen ze in de woning van de zus ging kijken, hoorde ze van de jongste dochter dat haar moeder en zus waren gedood. De vrouw nam het kind mee naar huis en belde weer met de politie. Het kind vertelde haar dat de man de moorden pleegde. In een andere zaak heeft het hof een man en zijn vriendin veroordeel­d voor het doden van een man. De veroordeel­den stalen tevens goederen van het slachtoffe­r. Uit het onderzoek bleek dat de vriendin ook een relatie had met het latere slachtoffe­r. De vrouw kreeg zestien jaar celstraf opgelegd en de man zeventien en een half jaar. De straf was in eerste aanleg achttien jaar. De verdedigin­g vroeg vrijspraak en strafvermi­ndering, maar Paragsingh vond dat er sprake was van gekwalific­eerde doodslag. Het hof ging mee met de zienswijze van de waarnemend pg.

Het hof heeft verder een man veroordeel­d tot achttien jaar gevangenis­straf voor het vermoorden van zijn ouders (75 en 77) in Livorno. Hij stak ook de woning en een auto in brand. Paragsingh eiste in appel een levenslang­e gevangenis­straf tegen de man. De kantonrech­ter had de man veroordeel­d tot zeven jaar celstraf, waartegen het Openbaar Ministerie in appel ging. De man beweerde een stem te hebben gehoord die hem zei om zijn ouders dood te kappen. Hij bleef op hen inhakken om zeker te zijn dat ze dood waren. Hij kapte eerst zijn moeder en daarna zijn vader. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname