Times of Suriname

Minamata-verdrag in werking

-

PARAMARIBO - Het Minamata-verdrag is op16 augustus in werking gesteld. Dit verdrag is een globaal verdrag ter beschermin­g van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de negatieve effecten van kwik. Dit is middels een persberich­t van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) bekendgema­akt.

De minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n, Regillio Dodson geeft aan dat de regering hiermee aangeeft dat er gewerkt wordt aan de uitfaserin­g van het gebruik van kwik. Binnen de mijnbouwse­ctor zijn er reeds op verschille­nde momenten door diverse actoren nieuwe methoden gepresente­erd voor het kwikvrij mijnen. Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeli­ng in

(Nimos) is een belangrijk­e partner binnen de ratificati­e van het verdrag en ondersteun­t het ministerie in het maken van beleid en de uitvoering hiervan. Gina Griffith van het Nimos geeft aan dat de ratificati­e heel belangrijk is, omdat er in Suriname binnen de kleinschal­ige mijnbouw sprake is van kwikgebrui­k op grote schaal. Het verdrag bevat onder andere de uitfaserin­g en de afbouw van het gebruik van kwik in een aantal producten en processen en de regulering van de informele sector van de ambachteli­jke en kleinschal­ige mijnbouw. Dodson benadrukt dat de regering in de afgelopen periode in overleg met alle actoren is getreden en een samenwerki­ng is aangegaan. De volgende stap om te komen tot de ratificati­e van het verdrag, is de behandelin­g in De Nationale Assemblee. Ook biedt de ratificati­e van dit verdrag Suriname de mogelijkhe­id om technische en financiële hulp te ontvangen. Het Nimos zal de samenlevin­g te gelegener tijd breedvoeri­g hierover informeren middels een factsheet (cijfergege­vens).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname