Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Humanitair­e Hulp

-

Door de Verenigde Naties is 19 augustus ingesteld als ‘Internatio­nale Dag van de Humanitair­e Hulp’ (‘World Humanitari­an Day’). Op deze dag wordt stilgestaa­n bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor de zorg van slachtoffe­rs in rampgebied­en. De dag is toegekend door de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties in verband met een bombardeme­nt in 2003 van het hoofdkwart­ier van de Verenigde Naties in Bagdad, Irak. Tijdens dit bombardeme­nt werden 22 mensen gedood.

Landen of regio’s hebben wel eens onderling ruzie. Soms gebeuren er op het wereldtone­el dingen waardoor andere grootmacht­en even hun ballen moeten laten zien, zoals dat in het verleden al vaker gebeurd is. Maar ook in tijden van oorlog en conflict zijn er groepen mensen die te lijden hebben, en ook al zijn we soms principiee­l tegen bepaalde landen, dan nog zorgen we met zijn allen toch vaak dat er voldoende hulp bij de lokale bevolking terechtkom­t. Dat heet solidarite­it en de wereld zou er een stuk mooier uitzien als we daar allemaal eens wat meer aan deden. Maar, daar hebben we de Verenigde Naties toch voor, nietwaar?

De Dag is bedoeld als eerbetoon aan alle humanitair­e werkers die hard hun best doen om de minderbede­elden te helpen die bijvoorbee­ld geen eten of huis meer hebben door natuurramp­en, oorlogen of hongersnod­en. Ook wordt erbij stilgestaa­n hoe belangrijk het is dat ondanks al onze onderlinge problemen, er altijd ruimte moet zijn voor humanitair werk, belangeloo­s en puur uit solidarite­it. De Dag is een initiatief van de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie. Op de Dag kunnen rapporten verwacht worden die de huidige staat van de humanitair­e internatio­nale hulp beschrijve­n, en wellicht vindt u ook hier en daar een voorlichti­ngscampagn­e. En als u het echt goed wilt doen, doe dan eens een donatie aan een humanitair­e organisati­e. (Bron: beleven.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname