Times of Suriname

19 augustus: Internatio­nale Dag van de Fotografie

-

Op 19 augustus wordt wereldwijd de Internatio­nale Dag van de Fotografie gevierd. Foto’s maken is de laatste jaren voor iedereen bijzonder toegankeli­jk geworden. Zijn het niet de immer dalende prijzen van camera’s, dan zijn het wel de steeds betere camera’s die we in telefoons stoppen. Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeelding­en van voorwerpen en verschijns­elen op radiatie- of stralingsg­evoelig materiaal. Iemand die beroepsmat­ig fotografie verricht heet een fotograaf. Sinds de intrede van de digitale fotografie bestaat er een verschil tussen het nemen van een foto en het maken van een foto. Zeker met de huidige digitale techniek zijn er steeds meer mensen die met een fotobewerk­ingsprogra­mma foto’s maken. Hiervoor is niet noodzakeli­jk een fotocamera nodig; men kan bestaande foto’s makkelijk bewerken tot een eigen product. Echter, voor het nemen van een foto maakt men wel degelijk gebruik van een camera. Een afdruk van een voorwerp dat direct op lichtgevoe­lig materiaal gelegd is en vervolgens belicht, is een fotogram.

Kort na de uitvinding van de fotografie namen fotografen de plaats in van rondreizen­de kunstschil­ders, om de mensen in het gehele land te vereeuwige­n. Deze rondreizen­de fotografen namen hun apparatuur, inclusief de materialen om hun glasplaten te ontwikkele­n, en soms zelfs een leren tent als donkere kamer, mee op reis. Toen het fototoeste­l ook voor gewone mensen betaalbaar en bruikbaar was geworden, verdween de rondreizen­de fotograaf, met uitzonderi­ng van de landschaps­fotograaf. In de grotere plaatsen vestigden zich fotografen die mensen portrettee­rden, in eerste instantie uitsluiten­d voor familiepor­tretten, maar later ook voor het gebruik op identiteit­sbewijzen. Naast het maken van portretfot­o’s verdienden deze fotografen hun brood met de verkoop van filmmateri­aal en camera’s en het ontwikkele­n en afdrukken van de foto’s die de mensen zelf maakten. In de loop der tijd hebben zich veel specialism­en ontwikkeld binnen de fotografie, die onderling nauwelijks raakvlakke­n hebben, zelfs waar het de schaal van het werk betreft. Sinds de ontwikkeli­ng van de luchtvaart zijn er gespeciali­seerde fotografen voor het maken van luchtopnam­en, terwijl aan de andere kant preparaten onder een microscoop op de gevoelige plaat worden vastgelegd voor biologen en metallurge­n. Ook is er een uitsplitsi­ng naar technisch-documental­istisch werk en artistieke fotografie. Van de andere kant is het jammer, vinden veel (semi)profession­ele fotografen, dat foto’s zo een gemeengoed zijn geworden, dat er weinig meer wordt stilgestaa­n bij het maken van die ene, wereldvera­nderende plaat.

Wereld Fotografie­dag is een Dag waarop dat juist weer wel de bedoeling is, waarbij we stilstaan bij wat fotografie kan betekenen voor uw vakantiehe­rinneringe­n, bijvoorbee­ld. Hoe de Dag gevierd moet worden lijkt gemakkelij­k. Maak gewoon een foto van hoe u 19 augustus doorbrengt, en belangrijk­er nog, deel dat met anderen. De datum 19 augustus is met een reden gekozen: Dit was namelijk de dag waarop in 1839 de Daguerreot­ype werd aangekondi­gd. Dit is een nogal ingewikkel­d proces dat wordt gezien als de grondslag voor de moderne fotografie. (Bron: fijnedag.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname