Times of Suriname

Antifascis­tische demonstrat­ie in Amsterdam

-

AMSTERDAM - Demonstran­ten toonden donderdag in Amsterdam solidarite­it met de antifascis­ten in Charlottes­ville in de VS.

Niks geen zwarte kistjes, een hond met een sjaaltje of een spandoek. Lisa (31) droeg haar nette werkkledin­g tijdens de demonstrat­ie door hartje Amsterdam, georganise­erd door de Antifascis­tische Actie (AFA). In haar hand hield ze haar smartphone met glimmend diamanten hoesje omhoog om de menigte voor haar te filmen. Deze Amsterdams­e solidarite­itsdemonst­ratie is er voor de betogers in Charlottes­ville. Volgens de AFA om ‘medeleven te tonen en woede te uiten’. Boos zijn ze vanwege de dood van de 32-jarige Heather Heyer, die afgelopen zaterdag in Charlottes­ville om het leven kwam toen een nazi-sympathisa­nt op een groep antifascis­ten en antirascis­ten inreed. Heyer liep mee in het protest nadat een dag eerder door neo-nazi’s gedemonstr­eerd was tegen de verwijderi­ng van een standbeeld van Robert E. Lee. Lee was voorstande­r van slavernij en tijdens de Amerikaans­e burgeroorl­og opperbevel­hebber van de zuidelijke staten. Heyer moest het meelopen in het protest met de dood bekopen. ‘En daarom ben ik hier vanavond’, zegt Lisa, ‘om te laten zien hoe vreselijk ik het geweld van die neo-nazi’s vind.’

Lisa zag hoe in landen als Canada, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk al vergelijkb­are solidarite­itsbijeenk­omsten werden georganise­erd. ‘En ik wist dat als er één in Amsterdam zou komen, ik er dan heen wilde.’ Het is druk op het Spui in Amsterdam. Naast de punkers en de ‘gebruikeli­jke’ antifascis­ten, die al jaren demonstrat­ies organisere­n tegen neo-nazi’s, zijn er een hoop nieuwkomer­s, die net als Lisa nooit eerder hebben gedemonstr­eerd. Ze zijn kwaad en bezorgd. Maar er zijn ook hele andere groene activisten: betogers met teksten over het klimaat en plaatjes van een smeltende ijskap. En mensen met spandoeken waarop Geert Wilders te zien is, met een groot rood kruis erdoor. (Volkskrant.nl)

 ??  ?? Demonstran­ten tonen in Amsterdam hun solidarite­it met antifascis­ten in Charlottes­ville in de Verenigde Staten. (Foto: ANP)
Demonstran­ten tonen in Amsterdam hun solidarite­it met antifascis­ten in Charlottes­ville in de Verenigde Staten. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname