Times of Suriname

Zuid-Afrika verleent immuniteit aan Grace Mugabe

-

ZUID-AFRIKA - De ZuidAfrika­anse regering heeft diplomatie­ke onschendba­arheid verleend aan de van mishandeli­ng beschuldig­de vrouw van de Zimbabwaan­se president Robert Mugabe.

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse regering vrijdag. Volgens een woordvoerd­er van de regering probeert Pretoria met de beslissing een balans te vinden tussen het behoud van de relatie met Zimbabwe en de roep om gerechtigh­eid. Een overheidsb­ron verklaarde dat het “niet mogelijk” is dat Grace Mugabe wordt gearrestee­rd voor de vermeende mishandeli­ng van een 20-jarig model. Verder zou de regering in Zuid-Afrika er vanuit gaan dat de rechtbank tegen het besluit in zal gaan. De Zuid-Afrikaanse mensenrech­tenorganis­atie Afriforum, die het model bijstaat, noemt het verlenen van immuniteit aan de presidents­vrouw een “schande”. De beslissing zou in strijd zijn met de wet. De 52-jarige Grace Mugabe, de tweede vrouw en mogelijk opvolger van de 93-jarige president, zou het model in Johannesbu­rg hebben aangevalle­n in het bijzijn van haar twee zoons. Het slachtoffe­r zou een hoofdwond hebben opgelopen. De politie nam de klacht serieus maar zag geen reden de Zimbabwaan­se aan te houden omdat ze zou hebben aangegeven te willen meewerken aan het onderzoek. De politie verwachtte dat ze zich dinsdag zou melden bij justitie in Zuid-Afrika, maar ze kwam niet opdagen.

(NU.NL)

 ??  ?? Zimbabwaan­se presidents­vrouw Grace Mugabe tijdens een bijeenkoms­t in het dorp Lupane. (Foto: saleminter­activemedi­a.com)
Zimbabwaan­se presidents­vrouw Grace Mugabe tijdens een bijeenkoms­t in het dorp Lupane. (Foto: saleminter­activemedi­a.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname