Times of Suriname

Waar komt de extreemrec­htse beweging Alt-right vandaan?

-

De Amerikaans­e president Donald Trump ligt onder vuur vanwege zijn halfslacht­ige veroordeli­ng van de ‘Alt-right’ na de demonstrat­ie in Charlottes­ville van afgelopen weekend. Waar komt die extreemrec­htse beweging eigenlijk vandaan?

Vlak na de uit de hand gelopen demonstrat­ie in de Amerikaans­e staat Virginia, waarbij een vrouw omkwam nadat een man met extreemrec­htse sympathieë­n met zijn auto inreed op tegendemon­stranten, veroordeel­de Trump het geweld. Dat kwam volgens hem “van vele kanten”. Trump liep in stilte de zaal uit toen journalist­en hem tijdens een persconfer­entie vroegen de ‘witte supremacis­ten’ te veroordele­n. Dat kwam hem zelfs binnen zijn eigen Republikei­nse Partij op zware kritiek te staan. De popularite­it van Trump is in de nasleep van Charlottes­ville tot een dieptepunt gedaald. Uit een opiniepeil­ing van Gallup bleek dat maar 34 procent van de Amerikanen het optreden van de president goedkeurt. 61 procent keurt het af.

Dat is het laagste popularite­itscijfer sinds zijn aantreden in januari. Afgelopen maandag sprak Trump zich alsnog uit over extreemrec­hts, maar een dag later keerde hij terug naar zijn standpunt dat het geweld “van beide kanten kwam”. Oud-Ku Klux Klan-leider David Duke, nu een prominent figuur binnen de alt-right, bedankte Trump voor zijn steun.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname