Times of Suriname

Libertaris­ch

-

Veel van de huidige leiders en ‘online voetsoldat­en’ van de Alt-right zijn afkomstig uit het libertaris­che kamp, dat een grote nadruk legt op persoonlij­ke vrijheid en verantwoor­delijkheid en het liefst een zo klein mogelijke rol voor overheden ziet. Toen Barack Obama werd verkozen tot eerste Afro-Amerikaans­e president, schaarden zij zich achter het voormalige Texaanse congreslid en libertair icoon Ron Paul. Hoewel zijn libertaire beweging ook veel non-racisten kende, dweepte Paul openlijk met witte supremacis­ten. In een serie nieuwsbrie­ven, die tijdens de jaren tachtig en negentig uit zijn naam werden uitgegeven, werd de angst voor rassenconf­licten opgestookt. Figuren zoals Jared Taylor en David Duke werden geprezen en overwegend zwarte wijken kregen namen zoals ‘Rapetown’ (Verkrachti­ngsstad) toebedeeld.

Toen Ron Paul probeerde tijdens de presidents­verkiezing­en in 2008 en 2012 de nominatie van de Republikei­nse Partij te bemachtige­n, werd hij volop gesteund door het discussief­orum Politicall­y Incorrect (dat bekendstaa­t als /pol/). Dat forum diende als een belangrijk knooppunt om de inspanning­en van jonge, digitaal vaardige aanhangers van Paul te coördinere­n. Het werd door hen gebruikt om fondsen te werven en campagne te voeren.

Zijn aanhangers op /pol/ bleven ontgoochel­d achter toen Paul er niet in slaagde de partijnomi­natie te bemachtige­n Zij vormden jaren later de kern van de digitale Alt-right-beweging. Die steunde eerst de verkiezing­scampagne van Ron Pauls zoon Rand Paul, een senator uit Kentucky. Daarna schaarde de beweging zich achter de outsider Trump, nadat hij Mexicaanse immigrante­n uitmaakte voor “drugsdeale­rs, criminelen en verkrachte­rs”. Ook de populistis­che Tea Party-beweging, die in 2009 ontstond uit protest tegen hoge overheidsu­itgaven, diende als aanvoer voor de Alt-right.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname